Inhoppare sänkte Sverige i Hamburg

FOTBOLL

Damlandslaget åkte till Tyskland i somras och hämtade ett VM-brons.

Och återvände för att ta sats mot OS-fotbollen nästa sommar.

Det gick så där.

Tyskland vann med 1–0 (0–0).

De sensationella VM-medaljörerna spelade sin första landskamp sedan bronsmatchen mot Frankrike för tre månader sedan.

Formen?

Rätt okej, trots förlusten.

Det handlade mer om att de regerande Europamästarna skakat av sig besvikelsen från hemma-VM och är mitt uppe i ett pågående EM-kval, något Sverige slipper som arrangör av mästerskapet 2013. Men att inte spela har också sina nackdelar.

Kroknade i andra

Det märktes främst i den andra halvleken på onsdagskvällen. Sverige började starkt, men kroknade efterhand.

"Man åker inte till Tyskland och bara hämtar hem en seger mot världstvåan. Bortsett från resultatet är jag är i stort sett nöjd med hur vi hanterar matchen. Att vi på bortaplan kan styra tempot och föra spelet i perioder", sade förbundskaptenen Thomas Dennerby till svenskfotboll.se.

Första riktigt farliga chansen på Millerntor i Hamburg fick Antonia Göransson, proffs i Turbine Potsdam men tidigare i Hamburg, efter en kvart. Göransson kom loss på kanten, spelade in till Madelaine Edlund, fick tillbaka bollen och sköt snabbt och rappt men Nadine Angerer räddade.

Veteranen (105 landskamper) i det tyska målet stod på nytt i vägen när Caroline Seger nådde Lotta Schelin. Lyonanfallaren hamnade i en rätt dålig vinkel nära sidlinjen, men fick till ett skott som Angerer täckte till en resultatlös hörna.

Tyskorna tog över efter pausen och efter en timmas spel kom utdelningen när inhopparen Alexandra Popp höll sig framme på en stolpretur, sedan Sverige dragit på sig en frispark

"En lite onödig frispark. De vinner en nickduell, bollen tar i stolpen och rakt ut till Popp som språngnickar in 1–0", sade Dennerby.

Schelin sköt i ribban

I anfallet efter var Popp ytterst nära 2–0 men hon nickade Melanie Behringers inlägg över. Varpå Sverige omgående kontrade och Lotta Schelin prickade ribban.

Tyskland ökade trycket och var flera gånger nära att utöka ledningen.

Damlandslagets förberedelser inför OS i London nästa sommar fortsätter närmast med landskamper mot USA (20 november) och Kanada (22 november) i Phoenix, Arizona.

Henrik Skiöld/TT

ARTIKELN HANDLAR OM