Alm dömer ut svensk fotboll

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK:s nye tränare:
”Vill skapa debatt”

Han har inte haft huvudansvaret för AIK i en enda allsvensk match.

Nu kritiserar Andreas Alm svensk fotboll i en nyutkommen bok.

– Fotbollsspelare har svårt att runda en kona utan att glo på fötter och boll, säger Alm.

kritisk AIK:s nye tränare Andreas Alm sågar svensk fotboll i sin bok ”Se på spelet”.
Foto: Foto: Bildbyrån
kritisk AIK:s nye tränare Andreas Alm sågar svensk fotboll i sin bok ”Se på spelet”.

Boken ”Se på spelet” är tänkt som kurslitteratur i Svenska Fotbollförbundets tränarutbildning och är skriven av Andreas Alm, 37, och idrottspsykologen Johan Fallby. Den handlar om spelförståelse, och för att illustrera svenska fotbollsspelares tillkortakommanden jämför Alm och Fallby med svenska mästarinnan i rytmisk sportgymnastik Therese Larsson, 21.

– Medan fotbollsspelare har svårt att runda en kona utan att glo upprepat och vanemässigt ned på fötter och boll, gör en svensk elitgymnast volter, ler åt publik och domare och fångar bollen elegant mellan benen.

Syftar du även på dina egna spelare i AIK?

– Ja, det är svårt att släppa bollen med blicken, det var det för mig också. Det är en konst att göra det, menar Andreas Alm.

Svenskarna tränar fel

Enligt den nyblivne AIK-tränaren har det tränats fel i Sverige vilket slagit negativt mot just spelförståelsen. Spelförståelse handlar i första hand om att släppa bollen med blicken för att få en bild av var med- och motspelare befinner sig på planen.

– Förstatillslaget är en nyckel i modern fotboll men vi har inte jobbat med det på bästa sätt. Vi har tränat på förstatillslag för att vinna tid. Men den tiden skulle vi redan kunnat skapa åt oss innan vi får bollen, säger Alm och lyfter fram Arsenals Cesc Fabregas som exempel på en spelare som vet hur omgivningen ser ut och vad han ska göra med bollen långt innan han får den.

– Han använder sitt förstatillslag till att komma vidare direkt.

Wass är skeptisk

Boken är redan ett samtalsämne i tränarkåren. Djurgårdens Lennart Wass reagerar på jämförelsen med gymnastiksporten.

– Man ska nog inte jämföra fotboll och gymnastik. Däremot kan man hämta intryck från andra fotbollskulturer, till exempel där man jobbar mer med koordination och kroppskontroll, säger Wass som är tveksam till vad han kan lära sig av den tjugo år yngre kollegan.

– Jag vet inte vad det skulle vara, jag känner inte Andreas och är trots allt lite äldre än honom. Men generellt tror jag alltid att vi kan lära mycket av varandra, avslutar Wass diplomatiskt.

Andreas Alm:

– Det blir förmätet av mig att säga jag har lösningen på allt. Jag vet att det finns kompetens och intresse för spelförståelse ute i landet. Jag tror att man ska ta sina favoritövningar och skruva de lite, då tar man nästa steg, säger Alm och påpekar att boken skrevs innan han blev chefstränare i AIK även om den ges ut först nu.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN