Skräcken: nytt 80-tal

FOTBOLL

”Det är mycket som står på spel...”

Vi står vid ett vägskäl.

Kommer Erik Hamréns landslag att vända den onda trenden redan innan den hunnit bli till en – eller är vi på väg mot samma mörker som på 80-talet?

– Det kan lätt gå troll i saker i motgång, säger den förre landslagsmålvakten Thomas Ravelli.

Foto: tunga år Sverige missade samtliga mästerskap under 80-talet. Här försöker Anders Limpar och Glenn Strömberg ta Sverige till EM 1988, men de misslyckas. Gör Blågult samma sak i kväll kan ett nytt mörker vänta.

5-3-2-5 är inte en ny laguppställning med alldeles för många spelare på plan, det är Sveriges mästerskapstrend från 1980 och framåt. Först bommade vi fem raka, därefter tog vi oss vidare tre gånger i sträck innan det tog stopp dubbelt upp. Sedan blev det fem mästerskap i rad innan vi missade VM förra sommaren. Det är med andra ord risk för att vi är på väg att starta en ny trend i missade mästerskap.

”Går troll i saker”

Men varför har det sett ut som det gjort, varför har framgångarna och motgångarna kommit i sjok?

– Går man vidare till slutspel får man en känsla som man rider vidare på, man får kontinuitet och en lagkänsla. Men i motgång går det lätt troll i saker. Man kan få överdriven respekt för motståndarna, säger Thomas Ravelli som var med både på 80- och 90-talet.

Den mest klassiska kvalmissen för Sverige borde vara ”Tjecko-85” när landslaget först tappade ledning till förlust i Prag för att sedan lyssna på radio när Portugal gjorde det omöjliga och slog Västtyskland på bortaplan – ett resultat som skickade bort svenskarna från turneringen som alla räknade med.

– Ja, fy, säger Ravelli när han påminns om hur det gick till.

”Riktigt bittert”

– Det kunde ju bara inte hända, det var riktigt bittert. Vi hade en del otur på den tiden också, i flera kval. Jag hoppas inte att vi är på väg mot samma sak den här gången. Men mot Ungern och även mot San Marino såg det jättekonstigt ut, många spelare med huvudet under armen. Jag vet inte varför.

Anders Svensson vet vad som står på spel i de närmsta matcherna.

– Det betyder mycket för den generationen som är nu och för framtiden. Man kommer ju ihåg 1990 då vi äntligen blev klara för ett VM. Så det är mycket som står på spel, framförallt mot Finland, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM