Huliganerna fria – portas från Italien

FOTBOLL

Första domen efter skandalen

De serbiska huliganerna med ”Ivan den förskräcklige” i spetsen lyckade stoppa EM-kvalmatchen mellan Italien och Serbien genom att kasta in raketer och klippa sönder staket.

Flera av ledarna greps av italiensk polis och ställdes in för rätta.

I den första domen går nu fyra av dem mer eller mindre ostraffade men portas från landet i fyra år.

EM-kvalmatchen i början av oktober mellan Italien och Serbien i Genoa bröts efter sex minuter i en av 2010-års största fotbollsskandaler. Storstjärnan Dejan Stankovic grät öppet, Italiens förbundskapten sade att han ”fruktade en tragedi” och Serbiens målvakt Vladimir Stojkovic var ”rädd för att återvända hem”.

Kastade in raketer

Detta sedan serbiska huliganer skapat kravaller på stan och sedan klippt sönder skyddsnät samt kastat in raketer på planen under matchen. I dag ställdes fyra av dem inför rätta.

Åklagaren yrkade på fängelse men när domen kom gick alla fria. De fyra huliganerna portas dock från Italien under de kommande fyra åren för deras inblandning i upploppet.

Inför rätta i mars

Störst uppmärksamhet fick Ivan Bogdanov, med öknamnet ”Ivan den förskräcklige”, som greps efter matchen i bagageutrymmet på en buss. TV-bilder visar hur Bogdanov, som pekats ut som ledaren av upproret, kastar in bengaler på planen efter att ha skurit sönder skyddsnät och klättrat upp på räcket in mot planen.

Han fanns inte med bland de fyra ”friade” utan kommer att ställas inför rätta i mars, tillsammans med tre andra.

Italien tilldömdes segern i matchen med 3-0 av Uefa efter oroligheterna.

ARTIKELN HANDLAR OM