– Brasilien riskerar att göra bort sig fullständigt

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Pelé rasar

Pelé.
Foto: AP
Pelé.

Det är tre år kvar till VM i Brasilien.

Men redan nu oroas många över att arenorna inte kommer att vara klara i tid.

– Brasilien riskerar att göra bort sig fullständigt, säger Pelé.

Fotbolls-VM 2014 och sommar-OS 2016 kommer att avgöras på brasiliansk mark. Men med drygt tre år kvar till det första jättearrangemanget så funkar inte mycket.

– De stora problemen är arenorna. Byggena är mycket försenade, och i San Paolo har man inte ens börjat bygga. Dessutom finns det en massa problem med flygplatserna, säger Pelé på en presskonferens i just San Paolo.

Också inför VM i Sydafrika förra sommaren var det kris med arenabyggen som kom igång sent och avslutades ännu senare. I slutändan blev det dock ganska okej, men Pelé tycker inte att det går att jämföra.

– Brasiliens situation är liknande med hur det var i Sydafrika, men nu är saker annorlunda. De fick hjälp. Där gick ju Bill Gates in och hjälpte till med finansieringen.

”Måste fixa det snabbt”

Den förre världsstjärnan hävdar att också FIFA och UEFA är mycket oroade.

– Jag har pratat med UEFA-presidenten Michel Platini och en annan grupp med människor. De ser också med oro på förseningarna. Också FIFA frågar sig vad det är som håller på att hända i Brasilien.

Han är förbannad på VM-arrangörerna som inte gör tillräckligt.

– Vi slogs hårt för att få VM och sommar-OS. Vi reste runt i hela världen och bad folk att rösta på oss, och nu är arbetet så försenat. Vi har tagit på oss det här, och nu måste vi fixa det snabbt.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.