Karlsson: Catenaccio räcker inte för att stoppa Ronaldo

Det var förstås bara en tidsfråga.

Cristiano Ronaldo, 33, har öppnat målkontot i Serie A för Juventus.

Det räcker inte med Catenaccio för att stoppa honom.

Under det senaste decenniet när Cristiano Ronaldo och Leo Messi flyttat gränser för vad vi trodde var möjligt målmässigt har det alltid förts en parallell diskussion bland fikaborden:

Hur skulle de klara sig i en annan liga där motståndarna är mer defensivt inriktade och skickligare på att försvara sig lågt? 

Can they do it on a windy night at Stoke?, hette det ibland, men det kan lika gärna heta: Kan de göra det mot ett De Zerbi-organiserat Sassuolo?

Att La Liga har de kvalitativt bästa fotbollsklubbarna i världen kan vi konstatera. Uefakoefficienten har slagit fast det åt oss. Men det är knappast en liga där försvarsspelet prioriteras. Snarare är det en fotboll där kortpassningsspelet övertrumfar allt och där lag ibland kan framstå som naiva.

I Italien kan många tränare inte stava till ”naiv” i en fotbollstaktisk kontext.

Vet hur man försvarar

Max Allegri, Juventustränaren, vidrörde detta förra helgen. Han sa:

– Det är en liga många vill kritisera, men det är definitivt svårare att göra 40 mål här. Skyttekungen brukar göra 26 eller 27 mål.

– Det är inte den bästa eller den svåraste ligan, men i Italien vet vi hur man försvarar och hur man skyddar straffområdet. Mycket fokus läggs på taktik och defensiven. Tränarna är mycket väl förberedda. De lämnar inget åt slumpen.

Därför är det extra spännande att få se Cristiano Ronaldo ta sina första steg i en ny miljö den här hösten.

Foto: Alessandro Di Marco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Efter tre matcher var han fortfarande mållös i Juventuströjan (till skillnad mot sonen Ronaldo Jr som gjorde fyra mål i debuten för Juventus P9-lag). Cristiano Ronaldos betyg i italienska tidningar efter förra helgens möte med Parma var allt annat än smickrande. Och det var inte så konstigt. Han har sett rostig ut. Max Allegri har testat honom både i ett tvåmannaanfall och flyttat ut honom på vänsterkanten i ett 4-3-3, men Ronaldo hade kammat noll trots att han haft överlägset flest avslut i ligan.

Under landslagsuppehållet stannade han hemma för att slipa på samarbetet med anfallskollegan Mario Mandzukic. De måste förstås ges mer tid för att få dynamiken att sitta, men det var en uppenbart frustrerad Ronaldo i första halvlek mot Sassuolo på söndagen.

Roberto De Zerbis Sassuolo visade prov på den försvarsskicklighet som kommer att bli en viss utmaning för Cristiano Ronaldo denna säsong.

I Italien är överflyttningarna mer konsekventa, markeringsspelet lite mer Claudio Gentile-influerat.

Och de kan täcka skott. När Ronaldo väl fick läge i första halvlek slängde sig finfine vänsterbacken Rogerio och blockade som om han vore Fabio Cannavaro. 

De Zerbi, 39, ifjol i lilla Benevento, har Pep Guardiola som inspirationskälla. Det syns. Hans Sassuolo spelar med högt risktagande och kan sannerligen sy ihop passningstrianglar, men de kombinerar detta med ett synkroniserat presspel. 

Med Kevin Prince-Boateng i en roll som falsk nia skapade de stora problem för Juventus före paus. Mycket tack vare sin förmåga att spela sig ur hemmalagets press. Kevin-Prince har hyllat De Zerbi som ett geni som lärt tysk-ghananen hur han på ålderns höst ska hitta fria ytor. Det är ingen tvekan om att Sassuolo här är ett lag att följa i höst.

Tämligen misslyckad

Före paus hade de fått matchen precis dit de ville.

Sedan steg Cristiano Ronaldo in i handlingen.

Dittills hade han varit tämligen misslyckad. Juventus såg också ut att söka honom för ofta i hopp om att ge honom det där första förlösande målet. 

Men så fick han ett gratisläge sedan mittbacken Gianmarco Ferrari oförklarligt nickat bollen i egen stolpe.

Första Serie A-målet var ett faktum och det kommer förstås betyda mycket. För Ronaldo, för Juventus. Har man investerat runt 3,5 miljarder kronor på en spelare i övergångssumma och lön underlättar det om dyrgripen presterar.

Starten har varit trevande för Ronaldo på italiensk mark, men på söndagen kom den första Ronaldo-signerade leveransen.

I en omställning fick han fritt läge och satte distinkt 2–0 med ett vänsterskott. Sedan hade han ett par gyllene lägen att fullborda sitt hattrick.

Italien må vara en taktisk och försvarsstark liga. 

Men världens bästa straffområdesspelare kommer nog hitta ett sätt att näta ändå.

***

Douglas Costa skämde ut sig i slutminuterna, spottade på en motståndare och blev VAR-utvisad. Tänkte han att han skulle komma undan med det tilltaget med ett helt videorum som synar varje aktion?

Laddar Matchöversikt

avKalle Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM