Allsvenskan i fotboll

Här hittades bevis mot IFK

FOTBOLL

Två olika kontrakt funna i Peter Ijehs hem

Husrannsakan hos Peter Ijeh gav resultat.

Åklagaren har funnit två olika kontrakt mellan IFK Göteborg och Ijeh där skillnaden är exakt den summan som Ijeh fick i "gåva", skriver Göteborgs-Posten i dag.

gav resultat Under husrannsakan i Peter Ijehs bostad i Göteborg hittades två kontrakt. Skillnaden på de två kontrakten är just den summa på en miljon kronor som Ijeh fått i gåva för att skriva på för IFK Göteborg.

gav resultat Under husrannsakan i Peter Ijehs bostad i Göteborg hittades två kontrakt. Skillnaden på de två kontrakten är just den summa på en miljon kronor som Ijeh fått i gåva för att skriva på för IFK Göteborg.

Foto: BJÖRN OLSSON

Redan i oktober 2003 avslöjade Sportbladet IFK Göteborgs kontraktsförslag till Peter Ijeh, som då spelade i Malmö FF.

I detta ska Ijeh få en månadslön på 47000 kronor samt en sign-on-bonus på en miljon om han skriver på för IFK.

Nu visar det sig att åklagaren hittade detta kontrakt hemma hos Peter Ijeh vid husrannsakan den 1 juni. Det är också påskrivet av klubbdirektören Mats Persson och Ijeh själv.

Ett utan bonus

- Sedan har vi hittat ett annat, troligtvis från december samma år, som inte innehåller någon sign on-bonus och där månadslönen är på 40 000 kronor, säger chefsåklagaren Lars Lithner, som leder förundersökningen, till GP.

De båda kontrakten är på tre år och även det andra är påskrivet av både Persson och Ijeh.

Den ekonomiska skillnaden i kontrakten för Ijeh är en miljon kronor plus 7000 kronor x 36 månader, alltså 1252000.

Denna summa, 1252000, är exakt lika stor som kassören Janne Nilsson sagt att han gett Ijeh i gåva.

Det grova skattebrott de fem personerna i härvan är misstänkta för handlar om att IFK Göteborg inte betalat skatt och sociala avgifter. För att Ijeh skulle få en miljon i handen hade Blåvitt behövt betala 2,6 miljoner i skatt och sociala avgifter.

- En gåva kräver ingen motprestation, men vår inriktning är att det här är att betrakta som en löneutbetalning, säger Lars Lithner. Enligt min mening har IFK Göteborg inte betalat mellanskillnaden (cirka 2,6 miljoner), därför är de aktuella fem personerna misstänka för grovt skattebrott, säger Lithner.

"Det blev för dyrt"

Skulle Blåvitt betalat skatt och sociala avgifter på summorna enligt det första kontraktet (en miljon i bonus samt 47 000 i månaden i tre år) skulle den totala kostnaden bli 8 645 000 kronor.

- Då tillkommer också procent till agenten Gunnar Grynner, säger Lars Lithner. Jag skulle uppskatta att hela affären hamnar på cirka nio miljoner kronor, säger Lithner.

Hans teori kring de två kontrakten är:

- Att klubben upptäckt att affären blev för dyr och då valt att titta på alternativa lösningar.

Mats Persson ville i går inte svara på några frågor i affären med hänvisning pågående förundersökning.

Johan Flinck

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll