Fotboll

Övertygande dansk seger i EM-kvalet mot Island

FOTBOLL

Gravesen dominerade på danska mittfältet

Danmark vann enkelt EM-kvalpremiären mot Island med 2–0 på Laugadalsvöllur i Reykjavik.

Danskarna tog död på matchen med andra målet, briljant regisserat av mittfältsdynamon Tomas Gravesen.

Danmark sattes inte på prov särskilt, mot ett Island som överraskande tryckte dit Nordirland med 3–0 i den första kvalmatchen i gruppen.

Islänningarna tappade mittfältet, var sega i fyrbackslinjen och vågade inte stöta uppåt i planen för då kom snabba danska kontringar.

Danmark slog Portugal i träningslandskampen i förra veckan, 4–2 med en glödhet Martin Jörgensen som både gjorde mål och slog målgivande passningarna.

Mot Island skulle danskarna kunnat lägga i en växel till om det skulle behövas.

Det behövdes aldrig, trots att Island korrigerade laget till 4–5–1 och bjöd mer kamp efter pausen.

Danskarna hade full kontroll. Särskilt i första halvlek var de helt överlägsna sin motståndare. Med sitt fyndiga, snabba kortpassningsspel byggde danskarna trianglar och kom till avslut via yttermittfältarna Jörgensen och Dennis Rommedahl.

Och ytterbackarna hade fri passage på kanterna.

Men Danmarks förbundskapten tyckte inte andra halvlek var någon stor upplevelse:

– Vi spelade två olika halvlekar. I den andra glömde vi att spela fotboll, och det blev fotboll lite på deras premisser. Islänningarna spelade fysiskt, och då ska vi bara ha mer mod att fortsätta vårt spel, sade Morten Olsen till dansk TV3.

Första målet kom efter fem minuter. En lång crossboll från defensive mittfältaren Christian Poulsen seglade över islänningarna och togs ner av Dennis Rommedal till höger. Han blev helt fri, tog några steg in i straffområdet och satte 1–0.

Tomas Gravesen var het. Han köptes av Real Madrid med tanken att dansken skulle bli en defensiv kraft. Men Gravesen är offensiv, det kommer han att visa i sin nya klubb Celtic.

Han låg bakom Danmarks 2–0 efter en halvtimme. Gravesen erövrade bollen när Island var i ett av få anfall och friställde direkt Rommedahl med en 35-meters djupledspassning slagen med vristen. Rommedahl passade Jon Dahl Tomasson som var helt solo till höger, och kunde fösa bollen i öppet mål. Briljant av Gravesen.

– Vi hade bra kontroll på dem i första halvlek, och vi ska inte glömma att Spanien bara fick 0–0 här i en träningsmatch nyligen. Men vi fick hål på dem, sade Morten Olsen.

Island hade en rejäl målchans. Men Eidur Gudjohnsen, Barcelona, förlorade kampen mot Olof Mellbergs lagkamrat i Aston Villa,Thomas Sörensen som gjorde en härlig räddning.

Nästa kvalmotstånd för Danmark är Nordirland hemma den 7 oktober. Samma kväll möts Sverige och Spanien på Råsunda.

Den 11 oktober reser svenskarna till Reykjavik för mötet med Island.

Och den 2 juni nästa år till Parken i Köpenhamn. En svår match.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!