Fotboll

MFF skyddas av Israels FBI

FOTBOLL

"Varenda steg de tar kommer att övervakas"

Malmös besök i Israel åtföljs av ett enormt säkerhetspådrag.

Spelarna kommer att bevakas dygnet runt av den Israeliska säkerherstjänsten Shabak.

- Varenda steg de tar kommer att övervakas av agenter, säger Ori Cooper, journalist på tidningen Yedioth Ahronot.

SPORTBEVAKNING Israelisk specialpolis söker igenom en arena i Tel Aviv med bombhundar före en match. Internationell idrott i Israel betyder hög bevakning.
SPORTBEVAKNING Israelisk specialpolis söker igenom en arena i Tel Aviv med bombhundar före en match. Internationell idrott i Israel betyder hög bevakning.

På grund av det politiska läget i Israel och risken för terrordåd blir säkerheten kring Malmös vistelse i Israel rigorös.

Från det att spelarna stiger av planet bevakas de konstant av agenter från den israeliska säkerhetstjänsten.

Särskild utgång

- Det börjar redan på flygplatsen. Spelarna kommer att tas ut till bussen genom en särskild utgång. Och när de kör till hotellet kommer minst fyra polisbilar, två bakom och två framför, att eskortera bussen till hotellet. Förmodligen kommer motorcykelpoliser också att finnas med, säger Ori Cooper.

Säkerhetspådraget kommer att vara lika strikt under turerna till arenan och träningsanläggningen.

Skyddar regeringen

Men bevakningen sträcker sig inte bara till transporterna. På hotellet står de under noggrann uppsikt av Shabak-agenter.

- Shabak är motsvarigheten till amerikanska FBI, det är vår inrikes säkerhetstjänst. Spelarna kommer inte att se eller märka agenterna så mycket, de är "under cover" för att inte störa. Men det är samma killar som skyddar vår regering. Säkerheten är verkligen mycket hög, säger Ori Cooper.

Osäker matchort

Det är ännu inte klart var Malmö ska spela bortamatchen mot Maccabi Haifa. Uefa har av säkerhetsskäl beordrat alla israeliska lag att spela sina hemmamatcher på nationalarenan Ramat-Gan utanför Tel Aviv.

Men Maccabi har överklagat beslutet och i nästa vecka ska Uefa bestämma om laget får spela på hemmaarenan Qyiryat Eliezer.

- Det kan nog gå igenom. Vi har egentligen aldrig haft problem med våld i samband med fotbollen. Kunde Juventus och Bayern München spela i Israel klarar nog Malmö det också, säger Ori Cooper.

David Tanentsapf

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!