MOTORLISTAN

FOTBOLL

...med Anna Andersson

Poleposition

1) (-) VM-kampen

På Silverstone kan F1-säsongen avgöras. Nu är det nästan ett krav att Michael Schumacher, Ferrari, besegrar VM-ledande Fernando Alonso, Renault, för att det ska kunna bli en kamp om VM-bucklan. För att Kimi Räikkönen, McLaren-Mercedes, ska ha en gnutta av en chans kvar måste hans bil hålla och han köra in ett antal poäng - helst fler än spanjoren och tysken i VM-toppen.

Följ spänningen på TV 6 lördag kl 13.55, kval. TV 3 söndag kl 12.30, loppet.

2) (2) Stefan Everts

Tog årets sjätte GP-seger i Bulgarien och i helgen kör han och resten av VM-cirkusen i Italien. Kan någonting stoppa belgaren från att ta sitt tionde VM-guld?

Formen bådar gott inför Sveriges VM-deltävling i Uddevalla den 2 juli. Bäste svensk är Jonny Lindhe på 25:e plats. Eurosport 2 söndag kl 13.00 och 18.45

3) (4) Rickard Rydell

Kul med en svensk som lyckas i VM-sammanhang. WTCC-föraren var trea och femma på tyska Oschersleben i helgen, visserligen är han fortfarande femma i

VM-tabellen men han är bara två poäng från den ledande britten Andy Priaulx. Nästa tävlingshelg, den femte av tio, avgörs i Brasilien den 1-2 juli.

4 (3) Valentino Rossi

Han tog sin femte raka seger på hemmabanan Mugello inför 89 200 åskådare. MotoGP-kungen som bestämt sig för att tacka nej till F1 har hittat formen.

– Detta var den tuffaste fight jag haft under min karriär, säger italienaren som vann före landsmannen Loris Capirossi.

5) (8) Svenskt i korthet

...Kenneth Hansén var trea i rallycross-EM i Tjeckien och tog över EM-ledningen.

...Jens Edman var fyra två gånger om i privatcupen av WTCC. Till helgen kör han och DTC i skånska Sturup.

...Jimmy Jacobsson får chansen i Porsche Michelin Super Cup på Silverstone, dags att visa upp sig för stallcheferna i F1. Eurosport 2 söndag kl 09.15.

6) (-) Kimi Räikkönen

Veckans snackis är Kimi Räikkönens framtid. Sedan Valentino Rossi tackat nej till Ferrari spekuleras det nu i huruvida finländaren ska till det italienska stallet eller ersätta Fernando Alonso i Renault.

7) (5) F1-skvaller

Det snackas om att...

...Jenson Button har kärleksbekymmer, hans ex Louise Griffith syns numera tillsammans med Bruce Willis.

...McLaren-Mercedes fortfarande är intresserade av J-P Montoya till nästa år. De andra är Lewis Hamilton, Pedro de la Rosa och Gary Paffett.

...Williams kör med Toyotamotorer nästa säsong, skriver autosport.com.

8) (-) Henri Magne

Fransmannen som var en av världens mest erfarna kartläsare har omkommit. 53-åringen som vunnit Dakarrallyt tre gånger deltog i Rally Marocko

tillsammans med Joan Nani Roma. På den sista sträckan körde bilen rätt in i en betongmur, kartläsaren dog medan föraren klarade sig oskadad.

9) (-) Mera F1

F1-gurun Bernie Ecclestone vill i framtiden ha 20 lopp under en säsong.

– Men vi ska sprida ut dem under en längre period, säger han till Auto, motor & Sport.

I år är det 18 tävlingar.

10) (-) Patrik Flodin

Han har imponerat stort i Grupp N-klassen i Sverige, nu får han chansen i en WRC-bil. Den 17 juni lånar Stig-Olov Walfridsson ut sin Mitsubishi till Flodin som ska köra norska Rally Tröndelag.

Motorstopp:

Fernando Alonso

Ingen världsmästare i någon idrott - oavsett hur överlägsen man är - har råd att peka finger åt sina fans. Spanjorens finger fastnade på bild och har nu

kablats ut över världen. Tänk på att det är fansen som betalar din lön - ingen publik betyder inga reklamkontrakt, inga sponsorer då är det dags att säga adjö till den feta lönen.

Anna Andersson ([email protected])