Fansens protest mot skandalen

Publicerad:
Uppdaterad:

Genoa tvångs- nedflyttas efter misstänkt läggmatch

1 av 2 | Foto: AP
Missnöjda Genoas supportrar reagerade kraftfullt när de nåddes av beskedet om tvångsnedflyttning. De marscherade genom staden och tände eld på soptunnor.

Genoa storsatsade inför återkomsten till Serie A.

Nu degraderas laget till Serie C1.

Anledningen är att de misstänks vara inblandade i en uppgjord match.

Det är minst sagt rörigt i italienska Serie A. Sedan tidigare har Torino och Messina tvingats lämna högsta ligan på grund av dålig ekonomi.

Men i går kom den stora smällen.

Genoa degraderas från Serie A till Serie C1.

Anledningen: de misstänks vara inblandade i en uppgjord match förra säsongen - kanske den största skandalen någonsin i italiensk fotboll.

Betalade 2,4 miljoner

- Jag hoppades att vi inte skulle fällas. Men det här fallet började illa och slutade ännu värre, säger Genoas advokat Alfredo Biondi till Channel4.com.

Det var den sista seriematchen förra säsongen, där Genoa slog Venezia med 3-2, som fick den italienska diciplinnämnden att reagera.

Genoa ska ha betalat motsvarande närmare 2,4 miljoner kronor till Venezia för att "garantera en seger". En seger som gjorde att klubben vann ligan och flyttades upp i Serie A.

Vilda protester

Men diciplinnämnden ansåg, efter att bland annat fått höra avlyssnade telefonsamtal, att matchen var uppgjord och i går kom alltså domen. Degradering till tredje divisionen och dessutom tre poängs avdrag inför nästa säsong.

- Vi kommer att överklaga det här så långt det går, och förhoppningsvis kommer någon domare att lyssna på oss, säger Alfredo Biondi.

Ett stort slag mot Genoa som inför återkomsten till Serie A bland annat köpt in stjärnmålvakten Christian Abbiati från Milan.

Klubbens fans protesterade efter domen på Genoas gator där de bland annat tände eld på soptunnor. Under gårdagen valde dessutom klubbens president, Enrico Preziosi att avgå. Han och tre andra inblandade i skandalen dömdes till fem års avstängning från fotboll.

Carl Johan Bjäreborn

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN