Fotbollskvalen till Viasat

FOTBOLL

Svenska landslagets bortamatcher i kvalen till EM 2008 och VM 2010 kommer att sändas i Viasat. Avtalet ger Viasat rättigheterna till Sveriges, Norges och Danmarks bortamatcher i de båda kvalen.

Det är via den internationella mediekoncernen MTG som Viasat fått rättigheterna. MTG har skrivit ett fyraårigt avtal med Sportfive, som har sändningsrättigheterna från de skandinaviska länderna.

”VM och EM är fotbollens två största turneringar och oerhört populära bland tittare i Skandinavien, vilket våra sändningar av kvalet till nästa års VM tydligt visar. Fler än 1,3 miljoner tittare såg förra helgens match mellan Sverige och Kroatien och vi ser fram emot att fortsätta bygga på den här framgången,” säger Hans-Holger Albrecht, MTG:s vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Avtalet ger Viasats kanaler sändningsrättigheterna till Sveriges, Norges och Danmarks bortakval när de möter länder som representeras av Sportfive. Det finns ett fåtal länder i dag som inte har avtal med Sportfive.

– Exempelvis Malta, vi sände ju inte Sveriges bortamatch mot dem i det här VM-kvalet, säger Viasats sportchef Magnus Dahlborn.

– Vilka som står utanför Sportfive i kommande kval vet vi inte.

MTG:s fotbollsrättigheter inkluderar engelska FA-Cupen, danska ligan, franska ligan, engelska ligacupen, holländska ligan och matcher ifrån italienska ligan.

Svenska fotbollförbundet är i färd med att förhandla om nya avtal när det gäller övrig svensk fotboll, som allsvenskan och hemmalandskamper, för perioden 2006–2010.

– Det är en helt annan förhandling, säger Magnus Dahlborn, som inte vill kommentera om Viasat finns med i den budgivningen.

TT