EFTERLYSES: EN VM-KUNG

FOTBOLL

Sportbladets Erik Niva: Det är dags att ta chansen att bli odödlig

HAMBURG

VM är bra, VM är kul, VM är toppen.

Men – VM saknar en kung.

I en färsk intervju med Der Tagesspiegel går Fifa-presidenten Sepp Blatter ut och krämar om ”alla tiders bästa VM”:

– Aldrig tidigare har ett idrottsevenemang presenterats på ett så emotionellt och globalt sätt. Och från ett sportsligt perspektiv får vi också den allra högsta kvaliteten.

Är du verkligen säker på allt det här, Sepp?

Är du verkligen helt, helt säker?

Jodå, organisationen fungerar perfekt, läktarna är fullsatta, folk är vänliga och Fifa tjänar snuskiga summor pengar.

Men får vi verkligen den allra högsta kvaliteten från ett sportsligt perspektiv?

Kvaliteten på puddingen avgörs när man äter den, och kvaliteten på ett fotbollsmästerskap avgörs när man tittar på matcherna.

VM har varit extremt roligt – det är det alltid, det kan det inte undgå att vara – men alla tiders bästa turnering?

Nej, inte hittills i alla fall.

Alldeles för många dimensioner saknas.

Ingen har verkligen glimrat

Vi har inte fått en enda riktig skräll. Ghanas seger över Tjeckien är det närmaste vi kommer (oavgjort räknas inte), och det var på sin höjd en överraskning.

Vi har fått se för få mål. Matchsnittet på 2,36 är näst lägst genom tiderna, bara underträffat av de sterila mästerskapen 1990.

Vi har inte sett ett enda lag som verkligen imponerar. Tyskland och Argentina har kommit närmast, och de har verkligen inte varit konstant briljanta.

Allt det här – och domarna, och biljettfördelningen, och spelsystemen – är ämnen som förtjänar egna krönikor, men nu ska jag fokusera på den mest underliga bristen av alla.

Under världens genom tiderna största idrottsevenemang har vi inte sett några riktigt extraordinära individuella prestationer.

I en tid, i en sport där stjärnkulten är större än någonsin har märkligt nog ingen enda spelare verkligen glimrat.

Inför turneringen hade jag inte haft några som helst problem att sätta ihop en lista över 30 potentiella VM-kungar – men tre veckor in på turneringen står tronen alldeles öde och tom.

Ingen har ens kommit i närheten.

Ronaldinho, Henry, Rooney, Riquelme, Ballack, Totti, Drogba, Zlatan ? Alla har de pendlat någonstans mellan det godkända, det mediokra och det direkt dåliga.

Klose bäst hittills

Turneringens hittills bäste spelare är nog polsk-tyske anfallaren Miroslav Klose, men skulle han fortsätta att dominera skulle reaktionerna bli ungefär som när Grekland vann EM. Alla skulle konstatera faktum, men ingen skulle verkligen, ärligt, längst därinne tycka att han egentligen var det bästa turneringen hade att erbjuda.

Och appropå Grekland ?

Mantrat numera är att lag vinner turneringar, inte spelare.

Det kan mycket väl vara så – det ställningstagandet hör också till en annan text – men jag tror anledningen till att vi ser så jämntjocka individuella insatser i VM finns någonstans i den doktrinen.

Fabio Canavaro näste kung

I Brasilien förväntas både Ronaldinho och Kaká göra mycket mer defensivt än i sina klubblag. I Argentina får Riquelme dela förstafiolen med ytterligare ett knippe ystra stråkviftare. I England får Rooney knappt bollen eftersom Svennis England är skräckslaget inför att anfalla med fart och folk.

Än är det inte för sent, såklart.

Nu börjar kvartsfinalerna, och det är intrycken som görs från och med nu som kommer att väga tyngst när VM summeras.

Oavsett tronarvingarnas kvaliteter ska en kung utses, och vi har ett knippe omsusade spelare som bara är tre stormatcher ifrån att bli odödliga.

Själv undrar jag mest hur Fifa reagerar om kungen till slut visar sig heta Fabio Cannavaro, vilket inte alls är omöjligt.

Han är kapten för ett Italien som har ryggen mot väggen, men mycket väl kan försvara sig till guld.

Han har ett rykte som hänger på vad som kommer fram i en viss skandalutredning och han pratar om att nyckeln till italiensk framgång är att de ska bli mer cyniska.

Om han blir symbolen för VM 2006 är jag inte helt säker på att Sepp Blatter låter riktigt lika nöjd om två veckor.

Så har det gått för aspiranterna