En sista chans

FOTBOLL

Simon Bank: Välkommen till festen – gå ut och förstör den

MÜNCHEN

Tysklands landslag har spelat sex VM-finaler och vunnit två på 40 år.

Vårt har sin sista chans.

Välkommen till en generations största kväll, välkommen till München, välkommen till ett VM som börjar på allvar.

Det är dags att förstöra en fest.

Foto: Här, på Allianz arena i München, spelar svenska landslaget sin viktigaste match på mycket länge. 66 000 åskådare finns på läktarna - de flesta av dem tyskar. "I kväll klockan fem har Sverige, lilla gula Sverige, chansen att välta allt över ända", skriver Sportbladets Simon Bank.

Jag blev så glad när jag undrade om hur det är egentligen, och Henrik Larsson svarade:

- Det är rätt kul.

Han har spelat i Madrid med Barcelona, på Ibrox med Celtic, i Amsterdam med Feyenoord. Jag frågade hur det är när femtio-sextiotusen skriker hjärtat ur sig för att få en ur balans.

Det är rätt kul, sa Henke. It"s kind of fun.

Det måste ju vara det.

I kväll klockan fem stannar Sverige, men Tyskland stannar mer. Om svenska huvuden känns småtunga av snaps och små grodor i dag så är det ingenting mot den plåtslagar-ända-in-i-själen-baksmälla som det här folket kommer att uppleva om deras fest tar slut i kväll.

Åtta av tio tyskar följde gruppmatcherna på tv, nu får de med sig den nionde också. Man pratar på fullt allvar om att det här är ett VM och ett landslag som gjort mer för att ge en flaggviftande, positiv bild av det enade Tyskland än något annat sedan muren föll.

I kväll klockan fem har Sverige, lilla gula Sverige, chansen att välta allt över ända.

Zlatan Ibrahimovic får chansen att utmana Mertesacker och Metzelder, Fredrik Ljungberg får chansen att springa runt Arne Friedrich, Henrik Larsson får chansen att visa att han har en växel mer än han visat hittills i VM.

Det är rätt kul.

München - Lejonets kokande kula

München ligger varmt och vibrerar av väntan, resan från Bremen och hit var en resa från sömn till feber. Det här är inte bara en stad av industri, öl och tillväxt. München är Franz Beckenbauers, Bastian Schweinsteigers, Philipp Lahms och Michael Ballacks stad.

Det är varken mer eller mindre än lejonets egen, kokande kula - en fest som gungar och väsnas härifrån till Östersjön.

I kväll klockan fem springer elva svenska män in där för att sänka volymen.

Matchen är en gyllene generations sista chans till ett stort VM. Bara 90 minuter står mellan ytterligare ett godkänt eller halvimponerande mästerskap och en turnering att minnas för alltid.

De 90 minuterna kommer att handla om mod.

Jürgen Klinsmanns mod består i att han litar på sina spelare och hoppas på sin modell. Lars Lagerbäcks mod består i att han litar på sin modell och hoppas på sina spelare. Det är två skolor som krockar så hårt att smällen hörs härifrån till Ånge.

Lagerbäck var aldrig någon stor spelare, Klinsmann har burit världens bästa lag på sina axlar. Han är förmodligen för naiv för att bli världsmästare som tränare, men han vet en sak:

- Fotboll är spelarnas spel, det kommer alltid att förbli spelarnas spel - hur mycket du än springer fram och tillbaka vid sidlinjen.

Sveriges lagspel är bättre än Tysklands, även om Klinsmanns lag har ett giftigt, högt presspel att se upp för. Men mönster räcker ingenstans om ingen bryter dem. Det här är en stor kväll för stora spelare.

Miroslav Klose är en stor spelare - Teddy Lucic måste spela oavgjort mot honom. Michael Ballack är en stor spelare - Tobias Linderoth måste bränna sönder gräset kring honom. Bastian Schweinsteiger kommer att bli en stor spelare, Niclas Alexandersson och Mattias Jonson måste hålla honom - och den sprudlande, sprintande Lahm - i koppel.

Största uppgiften på ett halvt sekel

Två saker ska man komma ihåg.

Den första är uppenbar: Det här är, på många sätt, den största uppgift ett svenskt landslag ställts inför på ett halvt sekel. Tyskland, i Tyskland, inför tyskar i ett tyskt VM.

Den andra är viktigare, så läs noggrant:

Tyskland får ha hur mycket historia de vill, hur mycket nedärvd vinnar-DNA de vill - men landslaget har inte vunnit mot toppmotstånd på sex år. De har inte ställts på prov i VM hittills, och det hjälper inte Philipp Lahm att Andreas Brehme hade en fin vänsterfot för 16 år sedan. Fotboll avgörs fortfarande i presens och på gräs.

Sverige har ingen anledning att tassa in på denna fantastiska Allianz Arena i modesta mockasiner. Chansen ligger i att gå rakt in på festen, svepa bålen i botten och bjuda upp värden på dans. Rädda spelare kan stanna hemma.

Första halvtimman kommer att bli den tuffaste, svettigaste, jävligaste storm vi varit med om. Riskerna kommer att minimeras och det kommer att slås långa bollar från backlinjen, men om Sverige tystar den värsta Sturm-und-Drang-extasen i ett ungt tyskt lag kan matchen långsamt ändra ansikte.

I min midsommarnattsdröm är det nya ansiktet Zlatan Ibrahimovics.

Ska Sverige gå riktigt långt i VM måste Zlatan lyckas, så enkelt är det. Jag hade valt Marcus Allbäcks form och arbete i den här matchen, men om Lagerbäck anat en form, en fart, en frisk ljumske i Zlatan nu så är det rätt uttagning.

Det går att göra mål på Tyskland. När Centeno avslöjade backlinjen med sin passning till Paolo Wanchope i premiären var det ingen tillfällighet. Tysklands backlinje är inte helt samspelt, och det kommer att finnas ytor mellan ytterbackar och mittbackar. Vi kan väl kalla dem "Ljungberg-ytor".

Tyskland-Sverige blir VM:s snabbaste match hittills, det kan också bli den mest underhållande - och den längsta. 1-1 och förlängning skulle inte överraska mig ett dugg.

En chans att radera ut misstagen

Medan jag skriver ligger den här delen av München tyst och väntar, medan tv vräker ut bilder av tyska mål, tyska presskonferenser, tyska segergester.

Om några timmar börjar en generations största match, för Tyskland är den en chans att bygga vidare på det nya. För Sverige kommer den som en underbar möjlighet att radera ut stolpskott mot Senegal, straffar mot Holland, alla stora chanser som aldrig togs.

Fotboll är spelarnas spel. I kväll kan elva svenska spelare gå ut till den största fest världen känner.

Och släcka ljuset.

Blågults viktigaste matcher genom tiderna

Läs också:

Simon Bank