Albaeks hyllning till avlidne pappan

”Han hade verkligen velat att jag skulle spela – skönt vara tillbaka på planen”

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYR N
Mads Albaek.
FOTBOLL

GÖTEBORG. För Mads Albaek, 27, var 90 minuter mot Arameiska för IFK Göteborg mer än 6–0 och en seger i Svenska Cupen.

Det var en hyllning till pappa Börge som begravdes i fredags.

– Det är tufft, jag har förlorat min mentor. Men det var skönt att vara tillbaka på planen, säger mittfältaren.

Nyligen tackade IFK Göteborg nej till ett bud på, enligt uppgifter tre miljoner kronor, för Mads Albaek från MLS-laget Toronto.

I mitten av veckan var mittfältsstjärnan inte med på IFK Göteborgs träningar och det sas ursprungligen att Albaek inte heller skulle spela mot Arameisk-Syrianska i cupen under söndagen.

Spelade 90 minuter

Men Albaek tränade med IFK Göteborg under lördagen igen och spelade 90 minuter i 6–0-segern.

– Ingen ska behöva tvivla över varför jag inte var i Göteborg. Det var inte för att jag var besviken över att IFK tackade nej till budet från Toronto. Jag har varit hemma och begravt min far, säger Albaek till Sportbladet.

Den välformulerade 27-åringen känner inga hinder över att prata om det som hänt, trots att sorgen präglar honom.

– För min pappa betydde fotbollen väldigt mycket. Han körde mig till träningar och matcher när jag var yngre. Han var den jag pratade och analyserade matcherna med efter jag hade spelat. Han var min mentor.

Led av kol

Börge Albaek avled för en vecka sedan, bara 59 år gammal, efter flera års kamp med lungsjukdomen kol (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) och begravdes i fredags i Hvalsø, Danmark.

– Jag körde tillbaka till Göteborg på natten så jag kunde träna i lördags. Så är det, nu måste livet gå vidare.

Albaeks senaste veckor har varit påverkade av pappans sjukdom, men han fick också vara med och stötta mamma Betina under de tuffa dagarna.

– Mamma ringde och berättade att pappa blivit mycket sämre när vi var i Dubai. Jag åkte inte hem med laget utan tog ett tidigare plan till Köpenhamn så att jag fick vara hos pappa på sjukhuset. Det gick fort i slutet.

– Det blir väldigt konstigt att inte ringa honom nu efter dagens match, säger Albaek. Men pappa hade verkligen velat att jag skulle spela så även om det är tufft så var det skönt att vara tillbaka på planen. 

Accepterar Blåvitts nej

Att det inte blev något med en övergång till Toronto har mittfältaren accepterat.

– Jag är inte förbannad på IFK Göteborg. Jag accepterar beslutet även om det blev lite utdraget och lite konstig situation när de efter ett par veckors diskussioner fram och tillbaka sa nej.

I IFK Göteborg är spelmotorn Mads Albaek en nyckelspelare som svarat för 11 poäng (7 mål och 4 målgivande passningar) under 1,5 säsong i allsvenskan.

– Toronto erbjöd vad IFK Göteborg begärde, men sedan vet jag inte om det var IFK Göteborgs styrelse eller Jörgen Lennartsson som sa nej eftersom jag behövdes för laget, säger Mads Albaek. 

Hur påverkar det din vilja att förlänga kontraktet med IFK Göteborg?

– Inte alls. Det handlar om vad IFK Göteborg har för möjligheter att fortsätta att satsa, att kunna slåss om allsvenskt guld, spela i Europa. 

– Rieks, Bjärsmyr, Rogne, Hysén – vi är många som har kontrakt som går ut. Vilka blir kvar? Det finns en osäkerhet. Med bara tio månader kvar på avtalet måste jag vara öppen kring vad det finns för alternativ.

Vill ha nyförvärv

– Vi spelare känner också att vi skulle behöva två, tre nyförvärv för att höja nivån och konkurrensen i truppen nu när flera spelare lämnat. Vi hoppas att vi kan vinna cupen. Då blir det kvalspel till Europa League i sommar och många matcher. Vi behöver en bredare trupp.

IFK Göteborg drar nytta av att danske Albaek kan få lön utbetald med så kallad expertskatt i Sverige. Men efter tre år i Sverige beskattas Albaek fullt ut.

– Jag är inte så gammal än att jag mest måste tänka på pengarna när jag ska bestämma var jag vill spela. Men det blir ju svårt att jag skulle gå ner i lön för att stanna kvar.

Hyllar fansen

– Det viktigaste är fortfarande vilken riktning klubben tar, hur det blir med ekonomin i föreningen. 

– Jag trivs väldigt bra i IFK Göteborg. Att spela inför våra fans på ett fullsatt Gamla Ullevi är en fantastisk upplevelse. Den stämningen som råder där och på andra allsvenska arenor är bland det bästa jag upplevt. Det berättar jag ofta för andra danska fotbollsspelare. I Danmark är det bara FCK och Bröndby som kan konkurrera med det, säger Mads Albaek.