Scholes: "De är för beroende av Zlatan"

avPelle Strandman

Foto: Jason Cairnduff / TT NYHETSBYRÅN

De förlitar sig för mycket på Zlatan Ibrahimovic – men Paul Scholes tror ändå att Manchester United är på väg tillbaka till forna glansdagar.

Detta medger den engelske fotbollslegendaren i en längre intervju med Daily Mail.

– Någon annan i laget måste minska pressen på Zlatan, säger 42-åringen.

Foto: Jon Super / AP TT NYHETSBYR N
Paul Scholes.

Under drygt 20 år spelade Paul Scholes endast för en enda klubb och representerade Manchester United i runt 500 matcher.

Han vann hela tio Premier League-titlar, FA-cupen tre gånger och Champions League vid två tillfällen. Med andra ord vet den före detta mittfältaren vad som krävs av en spelare i den engelska storklubben.

Men på senare år, sedan Sir Alex Fergusons avsked, har klubben bara varit en skugga av sitt forna jag under ledning av David Moyes och Louis Van Gaal.

Först nu, under José Mourinhos styre, ser Paul Scholes ljust på framtiden.

– Han har passformen för att vara en United-manager, anseendet och närvaron. Jag önskar bara att han hade kommit för tre år sedan, säger han i ett samtal med Daily Mail.

”Då hade de utmanat Chelsea”

Tidigare har Scholes sagt att han aldrig skulle spela för Louis Van Gaal. Med Mourinho låter det annorlunda.

– Ja, det hade jag absolut. Nu finns det en fart och vilja att göra mål och vinna matcher.

Hundraprocentigt nöjd med hur det ser ut på Old Trafford nu för tiden är han dock inte. Som fotbollsexpert för tv-kanalen BT Sport konstaterar han att fler än en viss svensk anfallare behöver kliva fram i ”Red Devils”.

– De skapar mer än tillräckligt med målchanser, men effektiviteten måste bli bättre. Om den hade varit bra hade de varit där uppe i tabellen och utmanat Chelsea.

– De är för beroende av Zlatan Ibrahimovic. Han har varit en mycket bra förstärkning men det har inte varit någon annan som har bidragit med mål, någon som kan minska pressen för honom.

”Favoriter att vinna Europa League”

15 fullträffar har det än så länge blivit för den 35-årige anfallaren. Nio fler än lagets näst bäste målskytt, Juan Mata.

– Det är inte överraskande hur bra Zlatan har gjort ifrån sig, även om han hade haft det jobbigt i ett Van Gaal-lag.

Enligt Scholes är det godkänt om Manchester United säkrar en topp fyra-placering den här säsongen och därmed en plats i nästa säsongs Champions League.

En annan väg dit är att vinna Europa League. Resan dit fortsätter på torsdagen då laget möter Saint-Etienne i den första slutspelsomgången.

– Det är fortfarande några hyfsade lag i turneringen men som United spelar just nu är de favoriter att vinna den, säger Paul Scholes.

PLUS PREMIUM: 35 minuters snack om Manchester United med Sportbladets Erik Niva och Kalle Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM