Serie A 2017/18

Får tio miljoner – för att inte spela

Ansluter till spelarna som värvats för helt andra uppgifter

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

När anfallaren Evans var trött på att vara borta från familjen värvades han till Inter.

När jämnårige målvakten Antonio nu lämnar proffsspelet i Grekland får han 9,6 miljoner kronor om året av Milan trots att han inte väntas spela en enda match.

Vad de har gemensamt?

Rätt efternamn.

Antonio släppte den senaste säsongen in 32 mål på 21 matcher för Asteras Tripolis i den grekiska ligan efter att dessförinnan ha gjort blott en match under fyra år i italienska Genoa. Men 26 år gammal får den i Italien tills nyligen uträknade målvaktstalangen nu igenom sin stora drömövergång.

Antonio väntas inom kort skriva på för AC Milan – klubbens i hans hjärta där han mellan 2005 och 2012 fick sin fotbollsfostran men aldrig blev bra nog för att få förtroendet i a-laget. Nu kommer 26-åringen belönas med 9,6 miljoner kronor om året i den italienska klubben men förväntas inte heller den här gången få spela en enda match för a-laget.

Istället är han den nye Ibrahim Ba, den nye Catilina Aubameyang, den nye Evans Kondogbia eller den nye Desmond N'Ze. Spelare som värvats av helt andra skäl än att egentligen spela fotboll.

Antonio heter nämligen Donnarumma i efternamn och är äldre bror till världens kanske just nu mest aktade målvaktstalang Gianluigi Donnarumma. Det är för att locka 18-årige Gianluigi att skriva på ett nytt kontrakt som Milan också lovat familjen, allt enligt Sky Italia, att värva in Antonio som reservmålvakt.

Antonio och Gianuigi Donnarumma.

Men det här är inte det första exemplet av den här sorten. Inte ens i Milan.

Under tidigare storspelaren Pierre Aubameyangs tid som scout i klubben köpte Milan i tur och ordning sönerna Catilina 2002, Willy 2004 och Pierre-Emerick 2007 där kritiker menat att det egentligen bara var den som sistnämnda (i dag firad stjärna i Borussia Dortmund) som hade någon slags potential. Totalt noterades bröderna också bara för en ligamatch i Milans a-lag – Catilinas inhopp i 2-4-förlusten mot Piacenza säsongen 2002/03.

2005 värvades dessutom Kakás bror Digao till klubben och 2008 var det Clarence bror Chedric Seedorf som fick kontrakt med den italienska jätten.

Värvades till Milan från Djurgården

2007 gjorde Milan ytterligare en mycket omdiskuterad rekrytering när förre storspelaren Ibrahim Ba hämtades in en efter en fiasko-sejour i svenska Djurgården. Mittfältaren hade varit så misslyckad i allsvenskan att han var på lån i Varese i den italienska fjärdedivsionen när Milan plötsligt hörde av sig till Djurgården med frågan om den svenska klubben kunde tänka sig att bryta Bas kontrakt.

– När jag talade med Ba sa han att Ancelotti ville ha in honom i truppen igen och att han var välkommen tillbaka i laget, sa Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till Fotbollskanalen när affären blev klar.

Ibrahim Ba var då 33 år gammal och hade precis innan övergången – som supporter – följt med Milan till Champions League-finalen mot Liverpool i Aten. Skrönan säger att veteranen där gjorde sig så god vän med stjärnorna i laget, och även fick beröm från ledningen som en viktig humörhöjare inför 2-1-segern mot Liverpool, att han sedan rekryterades som en motivationsspridare till den befintliga spelartruppen.

– Jag har alltid trivts i Milan och behållit kontakt med alla där. Jag hoppas de vill ha mig i truppen, sa Ba strax innan affären presenterades.

Willy Aubameyang (mitten) under en försäsongsmatch med Milan.
Ibrahim Ba i Djurgårdens tröja.

Ett år senare lade Ibrahim Ba skorna på hyllan efter att under den avslutande säsongen bara ha gjort ett inhopp i en cupmatch för Milan. Istället sadlade den populära Ba om till scout för den italienska klubben.

Men är det här ett utdöende fenomen som familjen Donnarumma nu fått ny fart på? Nej, faktum är att rekryteringar av familjemedlemmar eller nära vänner till betydande spelare fortsatt att pågå – om än kanske i större utsträckning bakom kulisserna.

Spelade i Inter – på deltid

När Geoffrey Kondogbia värvades till Inter från Monaco 2015 skrevs även en annan Kondogbia upp på Inters lönelista – brodern Evans. En 26-årig anfallare som inte direkt åkte till Milano med ambitionen att ta en tröja i Serie A-laget.

– Jag har ett barn nu och vill inte träna hela veckan, vara borta hela helgen utan att spela en minut och sen anmäla mig till träning veckan efter igen. Det är uppoffringar jag inte längre är beredd att göra, sa Evans Kondogbia i januari i år om varför han 2015 valde att lämna livet som proffsspelare i franska andradivisionen för att göra sin bror sällskap i Inter.

Anfallaren var en gång en hyfsat lovande spelare i Lorient men hämtades till Inter från AC Arles-Avignon – som då precis halkat ner till den franska amatörligan. Evans Kondogbia såg också bara fotbollen som en bisyssla vid ankomsten till Milano och startade istället bolaget ”LN7”, ett företag med ambitionen att hjälpa unga hiphop-artister, modeller och sångare i närområdet att bli upptäckta, vid sidan om sin fotbollskarriär på lån i mindre italienska klubbar.

– Jag hade kunnat bli tränare men det är så många utbildningar du måste gå. Det andra alternativet var att bli agent och jag hjälper redan Geoffrey med det men jag tror inte att jag skulle vilja göra det för andra spelare. Att hjälpa en spelare är som att driva ett helt företag, sa Evans till So Foot.

Geoffrey och Evans Kondogbia.
Mario Balotelli i Liverpools tröja.

Men den kanske allra mest suspekta anställningen i närtid gjordes inte av en klubb utan av en spelare. Mittbacken Desmond N’Ze spelade 2013 fotboll för japanska Fujeida MYFC men valde 2014 att avsluta sin egen karriär för att istället följa med kompisen Mario Balotelli till England där Balotelli precis hade skrivit kontrakt med Liverpool.

De två lärde känna varandra under den gemensamma tiden i Inter 2008 och Balotelli anställde nu N’Ze som en slags profesionell kompis. Detta dock till Liverpools stora förtret.

Klubben valde till slut att porta Desmond N’Ze, som ansågs som ett störande moment för de övriga spelarna, från träningsanläggningen Melwood vilket fick till följd att den en gång lovande fotbollstalangen allt oftare sågs sovandes i framsätet på Balotellis Ferrari på parkeringen utanför anläggningen i väntan på att kompisens träning skulle avslutas.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Rankning: 10 bästa värvningarna i PL

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Serie A 2017/18

Gianluigi Donnarumma

AC Milan

Serie A