Sågas efter straffen: ”Det var bisarrt gjort”

FOTBOLL

Filip Dagerståls miss blev ödesdiger.

Och hos grupprivalen England jublas det över mittbackens misstag.

”Det var bisarrt gjort”, skriver The Sun.

Foto: PONTUS ORRE

Sverige var på väg mot en viktig 2–1-seger mot Polen i U21-EM i går.

Men i den 90:e matchminuten rev Filip Dagerstål ned en polsk anfallare i straffområdet och slovenske domaren Slavko Vincic dömde straff som gav 2–2.

– Så som jag upplever det är att vi båda sliter i varandra, men nu väljer han att blåsa straff. Det är klart att jag inte tycker att det var straff, men det kanske var det. Det är klart att det inte är jättekul för mig, men jag kan inte göra så mycket åt det nu, sa Dagerstål om situationen efteråt.

”Gav inte domaren något val”

Men i fotbolls-England jublar man över Dagerståls ödesdigra misstag. Samtidigt ifrågasätter man 20-åringens försvarsspel.

”Sverige såg ut att gå mot tre poäng. Men det var innan svenske mittbacken Filip Dagerstål bisarrt ryckte ned sin motståndare och han gav inte domaren något annat val än att blåsa straff”, skriver brittiska The Sun.

2–2-resultatet sätter England som ensam gruppledare i grupp A och har därmed avgörandet i egna händer inför avslutningsomgången.

”Ett oavgjort resultat var bästa möjliga utväg för England. Sverige, de regerande EM-mästarna, riskerar däremot att bli utslagna”, skriver tidningen.

I den avslutande gruppomgången ställs Sverige mot Slovakien medan England möter Polen.

20.45 torsdag: Slovakien–Sverige direkt i Kanal 5.

FAKTA

Så går Sverige till slutspel – gruppseger lär krävas:

✓ I och med att det inte blev mer än en poäng mot England och mot Polen måste Sverigeantagligen vinna Grupp A för att gå vidare. För att ha chansen till det måste Sverige vinna sista matchen mot Slovakien samtidigt som England inte vinner mot Polen.

Fem poäng kommer med största sannolikhet inte att räcka för att bli bästa tvåa bland de tre grupperna. Grupptvåor avgörs 1. av poäng 2. av målskillnad 3. av flest gjorda 4. av kort 5. av koefficient

Grupp A:

Sverige–England 0–0

Polen–Slovakien 1–2

Slovakien–England 1–2

Polen–Sverige 2–2

Återstående matcher:

Slovakien–Sverige x–x

England–Polen x–x

✓ I Grupp B talar mycket för att Spanien och Portugal inte kommer tappa poäng mot Makedonien och Serbien som inte imponerade i första omgången. I så fall slutar grupptvåan på sex poäng eller sju poäng.

Grupp B:

Portugal–Serbien 2–0

Spanien–Makedonien 5–0

Återstående matcher:

Serbien–Makedonien x–x

Portugal–Spanien x–x

Seribien–Spanien x–x

Makedonien– Portugal x–x

✓ Samma scenario i Grupp C. Stornationerna Italien och Tyskland är storfavoriter att komma etta och tvåa. Sannolikt är att båda går rent mot Danmark och Tjeckien och därmed får minst sex eller sju poäng var.

Grupp C:

Tyskland–Tjeckien 2–0

Danmark–Italien 0–2

Återstående matcher:

Tjeckien–Italien x–x

Tyskland–Danmark x–x

Tjeckien–Danmark x–x

Italien–Tyskland x–x