Bank: Så går det i kvartsfinalerna

Foto: Anna Tärnhuvud / AFTONBLADET
FOTBOLL

Dags för kvartsfinaler i fotbolls-EM.

Simon Bank sätter odds på alla lagens chans att gå till semifinal.

Nederländerna–Sverige 40-60

Lejoninnorna har imponerat enormt med sitt fartbaserade anfallsspel, och har städat bort mycket av den där ojämnheten som brukat prägla dem. Men nu möter de ett annat slags motstånd, ett kompakt och försvarsstarkt Sverige har med sig slutspelserfarenheten från OS och blir tufft att brotta ner för hemmanationen.

England–Frankrike 35-65

Det är kanske felviktade odds, men visst väntar man sig oerhört mycket mer av gamle Nice-legendaren Echouafni och hans spelare? De saknar en Necib-typ numera, en generisk fransk kreatör med fina fötter. Nu har vi mest sett en frustrerad Le Sommer som springer runt utan att få rätt sorts passningar. England, däremot, har haft turneringens bäst synkroniserade djupledslöpningar och tog stora steg redan i Kanada för två år sedan. Tekniskt sämre, men absolut inte chanslösa.

Tyskland–Danmark 90-10

Tyskland är också en stor besvikelse så här långt. Generationsväxel eller inte, det här spelarmaterialet borde förstås Frau Jones få ut mer av. Det har varit trögt och bekvämt hittills, men det är inte helt ovanligt att tyskorna växlar upp när allvaret börjar. Danmark har haft sina problem, och är löjligt beroende av Pernille Harders fint kirurgiska fötter. Borde ta slut här.

Österrike–Spanien 65-35

Turneringens roligaste överraskning, Österrike njuter av varenda sekund och den här framgången är ingen slump. År av ambitiösa ungdomsprojekt, ett nationellt centrum för damfotboll – och nu står de här med en medalj inom räckhåll. Spanien har satsat tufft och ungt, men har verkligen inte imponerat. Kul kvart.

ARTIKELN HANDLAR OM