”Bättre för oss att möta Sverige än Tyskland”

avFredrik Jönsson, Simon Bank

FOTBOLL

ARNHEM. Lotta Schelin hoppas på frustration och obalans i Holland på lördag.

Men i det holländska lägret finns ingen oro.

– Jag hoppas jag är för snabb och kommer förbi, säger Lieke Martens.

– Jag har något att visa Sverige. Ni ska få se det på lördag, säger Shanice van de Sanden.

Lieke Martens flyttade till Sverige 2014 och skrev då på för Kopparbergs/Göteborg FC. Hon har imponerat i damallsvenskan.

Efter två år i Göteborg blev det en flytt till FC Rosengård. Tidigare i sommar blev det klart att hon lämnar för Barcelona.

”Det får man passa sig för”

Lotta Schelin hyllar henne inför Sveriges kvartsfinal mot Holland.

– Lieke är en fantastisk spelare, herregud. Hon har varit en av våra bästa spelare i Rosengård under våren. Hon är en väldigt irrationell spelare, duktig på att driva boll och gillar att driva boll. Hon kommer upp i hög hastighet på det sättet och är duktig på hålla bollen vid fötterna, det är hennes spetskvalité, att vara duktig när hon kommer en mot en. Hon har ett himla fint avslut, gör mycket mål med både vänstern och högern. Det får man passa sig för, alla dagar i veckan. Får inte ge henne situationer en mot en, säger Schelin, som spelade med Martens i FC Rosengård.

33-åringen hoppas dock att Sverige får henne ur balans.

– Det är svårt. Men det är som alltid när det kommer till spelare som gillar att utmana. Misslyckas man några gånger åker självförtroendet ner, och misslyckas brukar man göra när man får flera spelare på sig och det är lite tuffare spel, att komma in på kropp ganska tidigt. Så är det alltid.

”De känner att de inte kan stoppa mig”

Lieke Martens är dock inte orolig. Hon tror hennes snabbhet övervinner det svenska försvaret.

– Jag hoppas inte att de kommer att sparka på mig extra mycket eller så, jag hoppas jag är för snabb och kommer förbi, säger Martens.

Kommer du lätt ur balans?

– Nej, faktiskt inte. Under den här turneringen har jag fått många smällar. Ibland får jag självförtroende om de känner att de inte kan stoppa mig.

Det holländska laget har i EM fått mycket beröm för sin snabba offensiv där Shanice van de Sanden är ett farligt vapen. Hon är glad att slippa Tyskland i kvartsfinal.

– Det är bättre för oss att möta Sverige än Tyskland i kvartsfinal. Tyskland gillar verkligen att spela fotboll. Sverige försvarar sig och när de väl vinner bollen så sätter de fart. Tyskland bygger upp sitt spel från försvaret, får med hela laget - mittfältet och anfallet, säger van de Sanden.

Schelin är medveten om Hollands snabbhet. Men anfallaren påpekar att de har en tunn trupp och tror även att de kommer att bli frustrerade ju längre matchen lider om de inte får hål på Sverige tidigt.

”Jag har något att visa Sverige”

Den 33-årige anfallaren betonar att det är skönt att kunna luta sig tillbaka mot den starka defensiven som tog Sverige till OS-final förra året – och kylan vid straffläggningarna.

– I slutändan vet vi att vi inte är rädda för det scenariot. Och sen så är vi inte heller rädda för att ta spelet åt det hållet om det krävs. Vi känner trygghet.

Frustration för Holland - trygghet för er?

– Ja, jag tror det.

Shanice van de Sanden har inte samma syn som Schelin. 24-åringen, som är fylld med självförtroende efter ett fint EM, är inte alls orolig.

– De trivdes bra med det i OS, de har självförtroendet. Vi har också självförtroende, men inte lika mycket erfarenhet. Det betyder inte att vi inte klarar av att slå dem, säger hon och tillägger:

– Jag har något att visa Sverige. Ni ska få se det på lördag.