Gick från datanörd till EM-stjärna

Foto: Anna Tärnhuvud
Shanice van de Sanden
FOTBOLL

ARNHEM. Hennes mamma sa till henne att hon skulle ut och röra på sig.

Då sprang hon ut och blev EM-stjärna.

– De får se vad som händer på lördag, säger Shanice van de Sanden.

Hon hade knappt rört en fotboll innan 12-års ålder, förutom vid enstaka tillfällen i skolan. Shanice van de Sanden tyckte mer om att sitta vid datorn, spela spel och chatta med vänner på MSN Messenger.

– Jag har alltid hållit på mycket med datorer, chattat med kompisar, det var mycket msn. När jag kom hem från skolan så sprang jag direkt upp på mitt rum till min dator, säger hon.

”Helt klart en datanörd”

Men hennes granne sådde ett frö. Han fick henne att börja träna fotboll i amatörklubben VV IJ i IJsselelstein.

– Jag var helt klart en datanörd. Sedan kom min granne till mig och frågade varför jag aldrig är ute och leker med kompisar. Jag sa ”jag vet inte”. Då sa han att han skulle ta med mig på en fotbollsträning, ”du kanske gillar det”. På min första träning skadade jag ljumsken, men jag tyckte att det var riktigt skoj, säger van de Sanden och fortsätter:

– Sedan vann jag flera turneringar och serier med mitt lag. Allting gick snabbt efter det. Jag var med i F17- och F19-landslaget. 2009 blev jag uttagen till EM, men jag satt på bänken hela tiden.

Hon gjorde debut i landslaget redan som 16-åring, det var 2008. van de Sanden spelade då för Utrecht där hon är född och uppvuxen. I Holland sågs hon som en spännande talang, men tappade sin plats i landslagstruppen.

För dålig för landslaget

Under en femårsperiod blev det bara sporadiska besök i den orangea tröjan.

– Jag fick inte vara med i landslaget, det var väldigt frustrerande för mig. Förbundskaptenen sa till mig att jag behövde bli bättre, jag var tvungen att förbättra min förstatouch och mitt passningsspel. Han ville att jag skulle bli bättre, jag var inte bra nog, berättar 24-åringen.

Hon skrev upp allting han hade sagt till henne att hon behövde förbättra, sedan jobbade hon med det varje dag.

– Jag skrev det på ett papper, det var en kort lista med små saker. Jag kommer till exempel alltid med hög fart, även när jag ska slå krossbollar. Men det går att sänka farten lite och i stället fokusera på att göra en bra passning. Det funkar bra för mig nu. Jag är en viktig del av laget och gör det bra på planen, säger hon.

Efter flera år utanför landslaget kom samtalet hon hade väntat på. Inför VM 2015 ringde förbundskaptenen Roger Reijners.

– Han sa till mig att jag kunde vara med och spela VM. Jag grät när jag fick beskedet. Det var samma förbundskapten som tyckte jag inte höll för landslaget som sedan tog ut mig till VM. Det blev bara tio minuter mot Nya Zeeland i Kanada-VM.

Foto: Shutterstock

I dag är bilden en helt annan – nu vill alla som följer holländska landslaget se henne mer än tio minuter på planen. I hemma-EM bildar hon en fruktad offensiv tillsammans med svenskbekantingen Lieke Martens och Vivianne Miedema.

– Vi är ett riktigt bra lag och vi har massor med supportrar som står bakom oss. Det är viktigt för oss. Vi fick en kanonstart, vi vann mot Norge med 1-0 och spelade riktigt bra. Mot Danmark spelade vi bra första halvtimmen, sedan fick vi verkligen kriga. Danmark behövde göra mål. Fram till nu har vi spelat bra, men vi har fått kriga i två matcher.

Hur bra är er offensiv jämfört med Tyskland och Sverige?

– Den är bra. Kanske inte bättre än Tyskland, men det vet vi inte eftersom vi inte har mött dem. Jag tycker att vi är riktigt bra.

Vad säger du om din insats?

– Jag är nöjd med insatsen än så länge. Men det finns saker som ska bli bättre. Vi får se i nästa match, jag ska ge allt jag har.

Vad har du fått din snabbhet ifrån?

– Jag vet inte. Kanske från min pappa, haha. Nej, men jag har alltid varit snabb.

Holland har haft bra stöd på alla sina matcher, samtliga har varit utsålda. Hon älskar stödet från publiken och menar att laget inte känner någon press.

– Nej, inte riktigt. De hjälper oss. De kräver inte för mycket av oss. Jag känner verkligen ingen press, det gör ingen i laget. Vi njuter av det här.

”De får se vad som händer på lördag”

Det har hänt mycket med holländsk fotboll de senaste åren. Hon gillar utvecklingen, men de har en bit kvar till toppen.

– Den är på väg upp, den är i hissen på väg upp. Vi säger så i Holland, haha. Hissen är inte högst upp just nu, men den är högt upp. Alla tjejer i Holland vill spela fotboll för tillfället. Det är roligt.

Vad ska Sverige vara rädda för när de möter er?

– Jag tror de vet allt redan, haha.

– Vi har stora planer, men de kommer ni inte få reda på. Ni får gå på matchen, så får ni se det.

– Det är inte snällt om jag berättar allting för er om en film när ni tänker gå på bio. Skulle ni ändå gå och se filmen? Nej, haha.

Vad har du för hälsning till de svenska spelarna?

– Ingen. De får se vad som händer på lördag.