Såg ut som Brasilien med Cafú och Carlos

Brenning: Häpnadsväckande uselt Everton

FOTBOLL

Det var Brasilien mot England i VM 2002.

Det var Cafu, Roberto Carlos och Ronaldinho mot Cuco Martina, Ashley Williams och Michael Keane.

Det var Tottenham mot ett häpnadsväckande uselt Everton.

Everton mot Tottenham i Premier League och det kändes plötsligt som om vi såg Brasilien i VM 2002. På kanterna rusade Roberto Carlos och Cafú fram som två ekorrar på speed och från sidlinjen måttade Ronaldinho in inlägg direkt i mål över en virrig David Seaman.

Ja, Harry Kanes mål var tursamt men Everton förtjänade inte heller någon tur. Inte efter det huvudlösa försvarsspel laget visade upp.

Imponerande hängivenhet

Att Kane i ett par sekunder lite tursamt kan imitera Ronaldinho är en sak men ser Ben Davies och Kieran Trippier ut som Roberto Carlos och Cafú är något allvarligt fel. Felet var Ronald Koeman och ett ansvarslöst Everton-försvar.

Hemmalaget valde av någon outgrundlig anledning att centrera både mittfält och försvar mot ett Tottenham som älskar att anfalla längs kanterna. Det gav oceaner av plats åt yttrarna Davies/Trippier att i lugn och ro pumpa in bollar i straffområdet där lagkamraterna löpte förtjänstfullt dedikerat.

Även om Everton bjöd gästerna på ytorna så var det imponerande att se Tottenhams hängivenhet i att utnyttja dem. Var det inte Harry Kane eller Dele Alli som kom i hundraprocentiga löpningar in i de farliga ytorna så var det Christian Eriksen, Eric Dier eller Moussa Sissoko som sköljde över det vattentrampande Everton-försvaret som en saltsvettig andravåg.

Tottenham fick inte bara in en eller två spelare i straffområdet – de hade fyra eller fem där. Med Davies och Trippier hela tiden ostörda i fina inspelslägen innebär det förr eller senare mål. Christian Eriksens 2-0 var ett utmärkt exempel på just det där Davies fångade upp Allis svaga inlägg och dansken sen följde upp på en retur. Det svärmade helt enkelt av Spurs-spelare kring offensivt mål.

Blev inte ens testade

Att Koeman gjorde två byten redan i halvtid var välkommet men att ett av dem var i anfallet förvånade. Det var inte där problemen fanns och det dröjde sedan inte ens en minut in på den andra akten innan Ben Davies återigen fick stå ostörd med bollen samtidigt som ingen hemmaspelare fångade upp Harry Kanes löpning.

Everton spenderade 1,5 miljarder kronor under sommarens transferfönster men om du blottar dig så uppenbart i ytor som är motspelarens främsta styrkor så spelar det ingen roll om det är Leo Messi och Neymar du värvat. I dag gjorde Everton sin motståndare till ett bättre lag och sig själva till ett sämre.

De förvandlade Ben Davies till Roberto Carlos, Kieran Trippier till Cafú och Harry Kane till Ronaldinho. Då står sig nyförvärv som Jordan Pickford, Gylfi Sigurdsson och Michael Keane svaga i jämförelse.

Tottenham fick en välkommen seger och Harry Kane göra sitt hundrade mål för klubben men i dag blev de i ärlighetens namn inte ens testade. Hade Christian Eriksen varit skarpare, Dele Alli rakare och Moussa Sissoko kunnat offside-regeln hade de vunnit med 6–0.

Men om lagkamraterna får vara Roberto Carlos och Ronaldinho borde vi kanske unna Sissoko att få leka lite Pippo Inzaghi för en eftermiddag också...

ARTIKELN HANDLAR OM