”Viktigaste matchen vi ska spela”

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Linköpings Tove Almqvist.
FOTBOLL

Linköping kan lägga ena handen på SM-pokalen vid seger.

Tove Almqvist tror på tredje gången gillt mot Rosengård.

– Den viktigaste matchen vi ska spela, vi får en väldig fördel vid vinst, säger 21-åringen.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Rosengård har två raka segrar mot Linköping under säsongen.

Linköping har åkt på tunga förluster mot Rosengård under säsongen, med 0–3 i ligan i våras och 0–1 i Svenska cupen-finalen i slutet av augusti.

Men inför seriefinalen under söndagen har serieledaren chans till revansch. Blytunga poäng står på spel när Linköping kan dra ifrån till en sjupoängsledning med sju matcher kvar att spela.

– Just nu är det den viktigaste matchen vi ska spela, men vi vet också att alla lag kan slå alla. Men vi får en väldig fördel vid vinst, säger unga mittfältaren Tove Almqvist som dagen efter mötet flyger till Kroatien med a-landslaget.

”En extra bonus”

– Det är kul att vara med i första truppen (under nye förbundskaptenen Peter Gerhardsson). Man är förväntansfull och vi kommer faktiskt stanna i Malmö och åka ner från Köpenhamn så det blir som en extra bonus. Det är verkligen bara att njuta, säger hon.

Linköping har åkt på tunga spelartapp i svenska landslagsduon Magdalena Eriksson och Jessica Samuelsson, men 21-åriga Almqvist tycker att laget svarat positivt på de förlusterna.

– Det är klart att det var tufft att höra att de skulle lämna, det var två väldigt fina människor som betytt mycket för klubben. Samtidigt kan man inte vara kvar i det för länge. De som har kommit in har gjort det bra och vi andra har fått ta mer ansvar och lyfta oss. Det har flera gjort, och det gäller mig själv också. Man kan inte bara förlita sig på andra. Jag försöker se positivt på det hela.

”Gäller att njuta”

Hur ser du annars på din säsong, där du fått ta mer ansvar?

– Väldigt roligt eftersom jag gillar att ta ansvar. Det känns som att jag har tagit kliv. Det är ett väldigt konkurrerande lag så man måste utmana sig själv och försöka ligga på topp så mycket man kan. Samtidigt är jag ung och man måste ha respekt för att det går upp och ner. Det gäller att ta vara på stunden när det går uppåt och njuta av att det går bra.

Almqvist tror på en 2–1-vinst och tuff match mot Rosengård. De har tagit lärdom av de tidigare förlusterna mot Malmölaget i år.

– Det gäller att vara med i matchen alla 90 minuter, det har vi inte riktigt varit tidigare. Det gäller verkligen att vara med från minut ett, så det ska vi vara. Vi känns väl förberedda.

ARTIKELN HANDLAR OM