Drömde om kraschen kvällen innan avfärd

Nu har Neto informerats om sina lagkamraters död

1 av 2
TT
FOTBOLL

Två av de tre överlevarna i Chapecoense har fått åka hem.

Den tredje, Neto, har först nu informerats om vad som hänt – och säger sig ha drömt om flygplanskraschen kvällen innan avfärd.

– I början blev han väldigt känslosam, säger läkaren Dr Carlos Mendonca.

Endast tre spelare i Chapecoense, och sex passagerare totalt, överlevde den flygkrasch som tog 71 liv den 28 november.

Fotbollslaget var på väg till Colombia för att spela finalen i Copa Sudamericana mot Atletico Nacional. 19 av spelarna fick aldrig återvända med livet i behåll.

Nu har två av överlevarna, försvararen Alan Luciano Ruschel och målvakten Jackson Ragnar Follmann, fått åka hem till Brasilien från det colombianska sjukhuset i Medellin.

Den tredje, Helio Hermito Zampier Neto, vaknade förra helgen upp från sin koma och hade då inget minne av flygkraschen. Således hade han ingen aning om vad han varit med om och att nästan samtliga av hans lagkamrater dött.

”Han hade ingen aning”

Inledningsvis beslutade läkare, på inrådan från en psykolog, att inte chocka den 31-årige backen genom att berätta sanningen och därmed äventyra hans rehabiliteringsprocess.

Nu har Neto dock ansetts vara redo att hantera beskedet och därför informerats om varför han befinner sig på sjukhuset.

– Det var ett gemensamt beslut och det ska inte vara några problem för hans återhämtning och känslomässiga tillstånd. Så, tillsammans med en psykolog, pratade vi med honom i dag, säger läkaren Dr Carlos Mendonca enligt Daily Mail och fortsätter:

– Till en början blev han väldigt känslosam eftersom han inte hade en aning. Men han är stark och förstod.

Drömde om kraschen

Läkaren berättar vidare att Neto, natten innan laget lyfte från São Paulo, i en dröm hade sett framför sig att planet skulle störta. Den djupt troende spelaren ska ha uppträtt oroligt under färden och varit djupt försjunken i sin bibel precis innan kraschen.

I helgen meddelade Netos far att spelaren troligtvis kommer kunna spela fotboll igen.

Det är dessvärre inte fallet för Alan Luciano Ruschel och Jackson Ragnar Follmann, där den sistnämnde har tvingats amputera en bit av ena benet.

ARTIKELN HANDLAR OM