”Jag fick inte ens chansen av Janne”

Sema om den brokiga vägen: Där hände något

Foto: Marcus Ericsson / MARCUS ERICSSON
FOTBOLL

Som 20-åring blev han petad av Janne Andersson i IFK Norrköping.

Fyra år senare möter Ken Sema nu sin gamle tränare igen – i det svenska fotbollslandslaget.

– Det har varit en brokig väg, säger 24-åringen.

Så är läget inför avgörandet i VM-kvalet 00:40

2013 hade Ken Sema flyttats upp till IFK Norrköpings a-lag och trodde själv att han stormade mot en allsvensk debut. Men dåvarande tränaren Janne Andersson blev inte imponerad av mittfältaren och skickade istället 20-åringen på lån tillbaka till moderklubben Sylvia.

”Hans utveckling är fascinerande”

På måndagen möttes de två igen när Andersson välkomnade Sema in i det svenska fotbollslandslaget.

– Jag fick inte chansen men då var då och nu är nu. Nu står jag här och ska spela för Sverige. Det är sjukt kul. Jag är glad och stolt över att vara här, säger Sema.

Hur ser du på att han ändå petade dig då?

– Jag hade inte honom så länge, det var väl någon månad eller två om jag inte minns fel. Sedan blev det Sylvia och division 1 och resten är väl historia.

Efter omstarten i Sylvia gick Sema vidare till Ljungskile och så småningom Östersund. Där har den i dag 24-årige mittfältaren utvecklats till en spelare inte bara bra nog för allsvenskan utan även för såväl Europa-turneringar som landslaget. En resa som fascinerat förbundskaptenen.

– Många säger att de tycker det är roligt att vi missade honom i Norrköping men utveckling kan ta olika lång tid. Man utvecklas olika i olika åldrar och det är fascinerande. Den som kan förutse hur bra alla spelare ska bli i 15-årsåldern tror jag inte är född ännu. Det händer grejer hela tiden och Ken är ett utmärkt exempel på en kille som älskar fotboll, tränar jättemycket och verkligen har en stor passion för fotbollen. Det har tagit honom vidare i karriären trots att han fick ta ett steg bakåt, sen i sidled och sen framåt igen. Det är kul att det går att göra. Jätteroligt, säger Janne Andersson.

”Jag ska göra lite show”

Ken Sema pekar själv på sin fysiska utveckling under tiden i Ljungskile 2014-2015 som ett avgörande steg.

– Där hände det något i min kropp. Jag började växa rent fysiskt för jag var rätt sent utvecklad. Jag har alltid varit bra med bollen men lite liten och tanig. Sedan hände något. Då blev det muskler och gym med det.

Vad är det du sedan hittat i Östersund?

– Det är mycket. Jag har fått spela, jag har kommit till en klubb där jag verkligen får chansen att utvecklas och spela hur jag vill spela. Vi har bollen ofta och en egen spelidé. Det har gjort att det gått bra för mig. Sedan har jag fått göra lite mål och poäng också, lite show. Det är det jag ska göra tycker jag själv. Så det har gått bra hittills.

Janne säger att han tycker att det är kul att man kan ta olika vägar till landslaget. Vad säger du om din väg?

– Den har varit lång kan man säga. Lite brokig också. Jag var i Norrköping och det kändes bra, man var uppe i a-laget där och tänkte att det kanske blir allsvenskan men sedan blev det något hack ner, det har varit division 1 och superettan och börja om på nytt. Sen ny fart i allsvenskan i Östersund och sen har allt bara gått bra. Jag har varit med på ett OS, januariturné och sen i Europa med Östersund och det bara fortsätter gå bra där. Det är sjukt roligt. Verkligen.

Hur kändes det i går när du skulle åka hit?

– De var stort så klart. Att vara med i landslaget det är stort. Det är en dröm sedan man var liten. Jag har alltid sett alla matcher och när Zlatan spelade tänkte man att en dag kanske jag spelar med honom men jag var lite sen. Men jag är här i dag så det är kul.

Känner du att du kom hit sent?

– Nej, det skulle jag inte säga. Jag är här i rätt tidpunkt.