”Vi behöver inte ha elva skogshuggare”

Janne Andersson om svenska folkets Zlatan-nobb: Mitt samtal med honom var väldigt tydligt

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Han är inte ens med i laget men trots det är Zlatan Ibrahimovic det Janne Andersson tvingats prata mest om under sin tid som svensk förbundskapten.

Så, finns det någon chans att Zlatan spelar VM för Sverige?

– Då tar vi det snacket då, säger Janne Andersson i Aftonbladet Morgon.

Sverige har en jättechans att nå playoff till VM inför kvalavgörandet mot Luxemburg och Nederländerna. En situation som väckt en nygammal fråga till liv igen: Vill Zlatan Ibrahimovic spela VM?

– Då tar vi det snacket då, säger förbundskapten Janne Andersson och fortsätter:

– Jag tänker inte ändra min grundinställning i frågan. Vårt samtal efter EM var väldigt tydligt och då respekterar jag det han har sagt till mig. Jag tror inte på övertalning. Det här kräver så mycket av killarna och man måste var hundra procent på och det talade han om för mig att det är han inte och då respekterar jag det.

Svenska folket vill inte se Zlatan

Andersson pekar på att landslaget är ett stort åtagande och att han inte fått några signaler från Ibrahimovic om att 35-åringen ändrat sin inställning till landslagsspel.

– Många tror inte landslaget är så mycket men det är 50 dagar om året som du ska lägga på landslaget och då måste du högprestera. Känner du då inte hundraprocentig motivation eller driv så ska man ha respekt för det. Det kräver mycket av killarna.

Foto: BILDBYRÅN
Kan det bli en ny comeback för Zlatan?

Bland svenska folket är uppfattningen kring Zlatans eventuella medverkan delad. I Aftonbladets Inizio-undersökning inför den förra kvalsamlingen svarade 45 procent av de tillfrågade att de inte vill se 35-åringen i landslagströjan igen. 32 procent var positiva till en comeback.

– Jag har inte sett undersökningen och jag bryr mig inte om den heller. Samtalet jag och Zlatan hade var väldigt tydligt och jag kan inte förhålla mig till vad alla tycker, det är helt ointressant. Tycker de bra grejer är det roligt men jag kan inte förhålla mig till det, säger Janne Andersson.

Vad tycker du själv?

– Det är en icke-fråga eftersom han sagt att han inte vill vara med. Ska jag längta efter Zlatan, Erik Johansson, Kim Källström... Nej, de har sagt nej och då respekterar jag det.

Så är läget inför avgörandet i VM-kvalet 00:40

”Får frågan ännu oftare utomlands”

Att det skulle vara lättare att bygga ett lag utan Ibrahimovic, vilket blivit en populär sanning på många håll efter det nya landslagets kollektiva framgångar, håller förbundskaptenen heller inte med om.

– Ett fotbollslag är elva spelare och väldigt många tror att det måste vara elva skogshuggare men det är olikheterna i ett lag som gör det intressant.

– Det jag pratat mest om under min tid som förbundskapten är en spelare som inte varit med. För mig är det helt ointressant men för andra är det uppenbarligen inte det. Är jag utomlands får jag också frågan ännu oftare än hemma.