Torbjörn Nilsson drog av hälsenan

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborgs assisterande tränare, Torbjörn Nilsson, 63, har dragit av hälsenan.

Anfallslegendaren opereras på fredag.

– Jag hoppas att jag ska kunna vara med så mycket som det bara går, säger Nilsson till Göteborgs-Posten.

Under den senaste tiden har det blivit en diskussion kring Gamla Ullevis för säsongen nylagda så kallade hybridgräs, naturgräs med en mindre andel konstgräs iblandad.

Orsaken: många spelare halkar på det.

På sin sida på Facebook, Förstå spelets idé, skriver IFK Göteborgs assisterande tränare Torbjörn Nilsson under onsdagen hur han och sjukgymnaster och ledare i Blåvitt diskuterat när det första skadan på det nya underlaget skulle inträffa.

IFK Göteborg har även lagt en hybridgräsmatta på träningsanläggningen Kamratgården där man dock hittills inte upplevt samma problem som med underlaget på Gamla Ullevi.

Men under tisdagen blev Nilsson själv svårt skadad vid träningen på Kamratgårdens hybridplan:

”Efter tre minuter i spelet har jag bollen framför mig och skall springa i väg, men jag halkar lite med bakre foten. Jag tror att någon sparkar på min vad bakifrån. Min första tanke blir ”varför sparkar någon på min vad när bollen är två meter ifrån?” Men det är ingen som är bakom mig – det är hälsenan som går av. Den första allvarliga skadan på hybridgräset drabbar mig, vilket kan vara bättre än att en spelare får det”, skriver Nilsson på sin Facebooksida.

”Dröjer innan han kan vara med”

IFK Göteborgs läkare Jon Karlsson bekräftar uppgifterna för Sportbladet:

– Torbjörn är hemma och vilar och väntar på operation. Det fanns ingen tvekan, hälsenan är av. Han opereras på Sahlgrenska på fredag och får ha gips i två veckor och sedan en stödstövel i ytterligare sex veckor.

– Vi hoppas att han kan vara tillbaka och hjälpa till runt laget efter landslagsuppehållet. Men det dröjer innan han kan vara med och instruera aktivt ute på planen, säger Jon Karlsson till Sportbladet.

För GP beskriver Nilsson vad som hände:

– Det var lite ont om tid och blev lite panik när vi tappade en spelare så jag hoppade in och då drog det till bara. Som ledare ska man ju inte vara med och spela. Jag borde ha tänkt: "Torbjörn, du är 63 år gammal och kan inte längre springa omkring med massa 20-25-åringar och spela fotboll. Det går inte". Men så smart var jag inte. Det här blir en dyrbar läxa för mig.

Leder från läktaren på kryckor

Trots väntande operation och sämre möjligheter att röra sig fritt hoppas Nilsson kunna hjälpa till kring IFK Göteborg:

– Jag hoppas att jag ska kunna vara med så mycket som det bara går, säger han till GP.
Hoppa på kryckor då eller?
– Ja, eller som någon sa efter att det här hände. Det finns ju en rullstol bland Gais grejer på Gamla Ullevi. Fast så illa hoppas jag inte att det ska behöva bli. Men det var tur i oturen att det var jag och inte någon spelare som skadade sig. Det hade varit värre.

Lägger du spelarkarriären på hyllan nu?
– Haha! Jag spelar ju inte ens uppvisningsmatcher och sådant ... det här var verkligen dumt och något man får ta lärdom av.

IFK Göteborgs läkare Jon Karlsson, som tycker att Nilsson tagit skadan med gott mod, påpekade för den blåvita anfallslegendaren att Gais tränare, Bosko Orovic, lett laget i rullstol efter en fotskada i samband med en bilolycka nyligen.

Guds nya roll

Bland Blåvittfansen går Torbjörn Nilsson under epitetet Gud.

– Torbjörn får verka mer som en andlig ledare en tid framöver, säger Jon Karlsson.

Huruvida hybridgräset är skurken bakom skadan är för tidigt att säga, menar IFK Göteborgsläkaren.

– Jag har inga vetenskapliga belägg för att det sker fler skador på hybridgräs, men problemen på Gamla Ullevi är något vi diskuterar. Den här skadan för Torbjörn tror jag hade kunnat ske var som helst, säger Jon Karlsson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN