Blackstenius i sitt livs form: ”Aldrig känt mig starkare”

YOKOHAMA. Fyra mål hittills and still counting. Och ett glödande självförtroende och form.

Många imponeras av Stina Blackstenius OS-insats hittills.

– Stina har inte varit bättre än hon är nu. Jag kan inte ljuga om det för det ser allihopa, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Jag har aldrig känt mig starkare och piggare än nu, säger Stina Blackstenius själv.

Det har undgått få att Stina Blackstenius, 25, har lyckats pricka formen till sin Tokyovistelse.

När Sverige förbereder sig inför en semifinal mot Australien så har Häckenanfallaren redan hunnit göra fyra mål på lite mindre än fyra matcher.

Och alla runt omkring henne verkar överens om att hon är i storform.

Har hon någonsin varit bättre än hon är nu?

– Jag har haft förmånen att ha henne i landslaget sedan 2017. Hon är i sitt absolut bästa slag i många delar. Man glömmer bort ibland att hon är väldigt viktig för vårt försvarsspel också. En oerhört bra försvarare fast hon är högt uppe, säger förbundskapten Peter Gerhardsson innan han ger ett direkt svar på frågan:

– Stina har inte varit bättre än hon är nu. Jag kan inte ljuga om det för det ser allihopa.

”Skulle bli väldigt förvånad om inte...”

Lagkamraten Hedvig Lindahl förutspådde redan i en intervju 2016 att stora saker väntade för den östgötska strikern, när hon då konstaterade att hon ”kommer att bli bäst i världen”.

Är hon där än? Eller åtminstone nära att vara där?

– Hon spelar en stor turnering och är en av de som gör flest mål. Så det får man ändå säga. Sen finns det så klart andra stjärnor i andra länder men hon är absolut en av de bästa just nu, säger Lindahl och lägger till:

– Jag skulle bli väldigt förvånad om hon inte hade en drös kontrakt att välja mellan efter den här turneringen.

”Något som jag inte känt tidigare”

Stina Blackstenius själv har inte lagt något fokus på eventuella utlandserbjudandet som kan tänkas ligga på bordet efter hennes OS-succé.

Däremot medger hon att hon är i så mycket högform man kan vara.

– Känslan är bättre nu än vad den varit tidigare. Jag kommer till det här mästerskapet med en bättre form och en bra vårsäsong. Det är något som jag inte känt tidigare när jag åkt till mästerskap. Det finns en trygghet och en skön känsla som det var länge sedan jag kände, säger Blackstenius.

– Det var också viktigt att vi fick en väldigt bra start som gav mig mycket energi och tro att det här kan bli väldigt bra. Känslan har varit positiv hela tiden. Jag kan inte komma ihåg något mästerskap där jag känt mig starkare och piggare än nu.

”Pratat mycket”

Även måndagens motstånd, Australien, är medvetna om Blackstenius kvaliteter.

– Hennes namn har nämnts några gånger under förmiddagen, säger Tony Gustavsson med ett leende på den australiska presskonferensen.

– Hon är i en enorm form. Hon har varit fenomenal. Utan att ge för mycket här så handlar det inte om att försvara den situationen med Blackstenius utan situationen innan. Hur går vägen till Stina Blackstenius?

Mittbacken Clare Polkinghorne:

– De har många offensiva hot. Vi har pratat mycket om flera av deras spelare, speciellt i offensiven. Men vi vet att vi har försvararna för att göra jobbet.

Stina Blackstenius.
Stina Blackstenius.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.