OBOS Damallsvenskan i fotboll

Häckens plan för internationellt lyft

Testar på träningar och i damallsvenskan

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

GÖTEBORG. Hand i hand med den allsvenska guldjakten smider BK Häcken en internationell plan.

Taktiska skiften i matcher, moment i träningar och en målfokuserad scouting integreras i syftet att hantera byte av spelsystem.

– Vi vill ha det när vi kommer ut i Europa, säger tränare och manager Mats Gren.

Kopparbergs Göteborgs sista framträdande som klubb blev tämligen blottande. När CL-mötet med Manchester City väl blev av i pandemins föränderliga vardag hade defensiva kuggar som Emma Berglund, Emily Sonnett och Natalia Kuikka lämnat eftersom deras kontrakt gick ut i november.

Den fällan går inte BK Häcken, som tagit över mästarlaget, i inför kommande Europacupspel. Alla utgående spelarkontrakt löper nu till årsskiftet 2021.

Det är bara en faktor som den sportsliga ledningen har med sig in i den allsvenska säsongen, som under söndagen inleds med Hammarby IF på bortaplan.

För samtidigt som Häcken rustar för guld i allsvenskan och svenska cupen med sitt 3–5–2- smids, som sig bör i en klubb med internationella ambitioner, en större plan.

– Vi har en tanke att ibland gå över till 4-3-3- både i träning och spel. Vi vill ha det när vi kommer ut i Europa, säger Mats Gren och fortsätter:

– I andra matchen mot Manchester City spelade vi så. Många lag internationellt spelar 4-3-3 och då kan vi inte spela med en trebackslinje. Här i allsvenskan funkar det, men internationellt är motståndarna snabbare. 

Det innebär konkret att laget lägger träningstid på att sätta defensiva och offensiva positioner i 4-3-3 på dagar långt från match och när det sällan finns media på plats på Bravida Arena.

– Vi har tränat med fyrbackslinje rätt ofta, vi gör det i början av veckorna. Det har vi gjort ett antal gånger för att få den att sitta, säger Mats Gren.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Ska värva en högerback

För att testa spelsystemet kommer BK Häcken att ändra uppställning under pågående matcher.

– Ta matchen mot Linköping här när vi leder med 5-1, varför ska vi spela 3-5-2 då mot deras tre anfallare. Då kan man ställa om och spela av matchen, påpekar Gren.

Vid sidan av planen pågår också ett konkret  arbete för att hitta spelare för ett 4-3-3, en högerback saknas och kommer att värvas.

– Ska vi ändra till 4-3-3 behöver vi fylla på med spelare till någon position ytterligare till sommaren. Vi har inte en solklar högerback nu. Sen kan vi behöva en wingback ytterligare, säger Mats Gren.

I dagens 3-5-2 har Häcken en lösning med Lotta Ökvist till vänster i trebackslinjen. Hon skulle göra sig bättre som en vänsterback i en ren fyrbackslinje eller som wingback i dagens system.

– Det har funkat bra. Lotta är mycket mer trygg i en fyrbackslinje och vi skulle vi få ut mer av Lotta som wingback, så hon kan gå med mer offensivt, säger Mats Gren.

Lotta Ökvist säger själv så här inför premiär mötet med sin gamla klubb Hammarby:

– Det är en lite ny position, men jag tycker att jag har kommit in i det bra. Kullberg (Emma) är bra på att snacka bakifrån. Vi spelar ganska offensivt så jag får följa med en del, men det  är klart att jag har fått jobba med med min defensiv.

BK Häckens match borta mot Hammarby startar klockan 14.00 och sänds i Sportbladet Play. Från 13.30 ser du Sportbladets studio.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Rosengårdsnyförvärvens omställning: ”Vana vid att vinna”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Fotboll

Mats Gren

BK Häcken