”Hade varit skogstokig”

REYKJAVIK/STOCKHOLM. Sverige fick med sig en poäng i en tuff EM-kvalmatch.

Men Island kände sig blåsta på segern.

– Jag är väldigt besviken på att vi inte får målet och att vi inte får tre poäng, säger Sara Björk Gunnarsdottir.

Det var viktiga poäng som stod på spel i EM-kvalet mot Island för att Sverige skulle försvara förstaplatsen i gruppen.

Men det blev, som väntat, en tuff match.

Island började bra, men Sverige spelade sig in i matchen mer och mer. I den 33:e minuten gav Anna Anvegård också Sverige ledningen efter att ha vänt upp i straffområdet och stänkt in 1-0.

Men Island kom tillbaka och hade en boll i mål fem minuter innan halvtidsvilan.

”Har väldigt mycket tur”

En störd Zecira Musovic lyckades inte boxa undan bollen efter en hörna och Sara Björk Gunnarsdottir dök upp och trodde att hon satt kvitteringen. Men domaren bedömde att den svenska målvakten blev för hårt uppvaktad och blåste för frispark till Islands stora ilska.

– Jag är besviken för det var ingen frispark där, jag har sett det på video. Så jag är väldigt besviken på att vi inte får målet och besviken i stort att vi inte får tre poäng för jag tycker att vi förtjänade det, säger Sara Björk Gunnarsdottir.

SVT:s expert Daniel Nannskog håller med om att målet borde ha godkänts.

– Jag tycker inte att det är tillräckligt för frispark. Här måste Musovic vara mycket starkare och boxa i väg den här bollen. Hade jag varit islänning hade jag varit skogstokig just nu för här blir de fråntagna ett solklart mål, säger han.

”Får en knuff”

Musovic själv är inte lika säker på att det var en felbedömning av domaren.

– Jag har inte sett situationen i efterhand men jag upplever att jag får en knuff i momentet som jag ska få bort bollen. Det är väldigt svårt att svara på när man inte sett situationen, säger hon.

Islands kvittering skulle dock komma i den andra halvleken. Lina Hurtig missade att rensa undan ett långt inkast och Elin Metta Jensen dök upp framför mål och satte 1–1.

Hemmalaget var sedan två ribbträffar ifrån att knipa seger, men Sverige stod emot och fick med sig en poäng. Det innebär att Sverige fortfarande toppar gruppen på samma poäng som Island.

– Det var en tuff match vilket vi visste på förhand. Island ett starkt lag vilket de också visade. De satsar väldigt, väldigt mycket på sina fasta situationer, säger Musovic.

Alla gruppettor går direkt vidare till EM liksom de tre bästa tvåorna. Övriga sex tvåor gör upp i playoff om de tre sista platserna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.