Anthony Elanga uttagen i svenska U21-landslaget

Publicerad 2021-05-25

Under tisdagen presenterade U21-förbundskapten Poya Asbaghi sin första landslagstrupp.

Då tas Manchester United-talangen Anthony Elanga, 19, ut för första gången.

– Vi vet alla att det är en väldigt lovande spelare, säger Asbaghi under tisdagens presskonferens.

I helgen blev han målskytt för Manchester Uniteds A-lag i Premier League. Bara dagar senare tar han plats i det svenska U21-landslaget som ska inleda kvalet till EM 2023.

Det meddelade U21-förbundskapten Poya Asbaghi under tisdagen.

– Jag ser framemot att träffa honom på lägret. Det ska bli spännande och väldigt, väldigt kul att jobba med honom under dessa kommande dagar, säger förbundskapten i samband med sin första trupputtagning.

– Han har väldigt fina kvalitet som gjort att han kunnat ta för sig på det sätt han har gjort i United. Han har haft en väldigt fin utveckling den senaste tiden, och verkligen tagit för sig i Manchester United. Utvecklingskurvan på honom är stigande. Det är upp till honom hur mycket mer den ska stiga, säger Asbaghi vidare om Elanga.

Janne Andersson, förbundskapten för det svenska A-landslaget, berättade så sent som under måndagen att man hört sig för om Elanga.

Detta då han har möjlighet att spela för bland annat Englands landslag. 19-åringen har också varit med på samlingar med engelska ungdomslandslag.

Men främst har han spelat för Sverige, då han sedan tidigare representerat både U17 och U19.

Flera spelare Asbaghi hade i IFK Göteborg

Det blev en rekordung trupp, där hela nio spelare är uttagningsbara även till nästa EM-kval.

Bland andra uttagna spelare hittar vi tre som Asbaghi hade under sin tid i IFK Göteborg. Dessa är Jesper Tolinsson, Benjamin Nygren och Emil Holm.

– Jag har försökt att inte ta med spelare på gamla meriter. Inte heller hos mig. Dessa kommer med för att de gör det bra där de är. Jag tror att om någon annan suttit här utan den kopplingen hade jag blivit förvånad om dessa inte hade blivit uttagna. Men det är klart att det är kul att återse dem, säger Asbaghi.

Eric Kahl med trots skadan

Anmärkningsvärt i övrigt är att AIK-spelaren Eric Kahl inkluderas i truppen trots den skada som hållit honom borta från allsvenskt spel under hela vårsäsongen.

– Han är i full träning med AIK. Det är såklart inte optimalt att han inte spelat så många matcher på sistone, men samtidigt gjorde han en riktigt stark höst och har varit med i U21 tidigare. Det är en spelare som vi tror väldigt mycket på, och av den anledningen vill jag ha med honom till första samlingen. Han besitter bra ledaregenskaper som han kan vara med och förmedla. Vi får se om han kan spela denna samling, säger Asbaghi.

Sverige ska först träningsspela mot Finland (3 juni), för att sedan inleda EM-kvalet mot Luxemburg (8 juni).

Båda matcherna spelas i Falkenberg.

Truppen i sin helhet finner du i faktarutan nedan.

Allt inför fotbolls-EM
Stor guide med allt inför EM 2021: Spelschema, tv-tider och arenor
Här är Sveriges trupp till fotbolls-EM: Fakta om alla spelare
Alla nyheter om EM i fotboll 2021

LÄS VIDARE