Mardrömmen: Rött kort på Danielson

Bad om ursäkt i natt: ”Inte meningen”

GLASGOW/STOCKHOLM. Marcus Danielson fick rött kort i förlusten mot Ukraina.

Efteråt var han helt knäckt.

– Det var absolut inte det här slutet jag ville ha på mitt EM, säger han.

Marcus Danielson har varit en klippa för Sverige i EM. Tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf har han bildat ett mittlås som knappt släppt någon förbi sig.

Men i åttondelsfinalen mot Ukraina var mardrömmen framme.

Åtta minuter in i förlängningen kom han snett in i en situation med Artem Besedin, hade sträckt sula – och träffade ukrainarens knä.

Den italienske huvuddomaren Daniele Orsato valde först att visa upp det gula kortet, men fick snabbt information om att situationen skulle VAR-granskas.

Då valde han att ändra till ett rött.

”Skräcktackling”

Helt rätt, enligt många.

”Utvisningen är dessvärre, helt korrekt. Tacklingen äventyrar motspelarens säkerhet - även om det inte finns någon avsikt eller om ukrainaren faktiskt springer in i Danielssons utsträckta ben eller fot. Avsikten är alltid underordnad konsekvens vad gäller ojust spel. Det vill säga att vad som händer är viktigare än spelarens avsikt”, skriver förre Fifa-domaren Jonas Eriksson, numera expert i SVT, i ett sms till Sportbladet.

Gary Lineker håller inte med.

”Det där är inget rött kort. Han har rätt att gå för den bollen. Återigen är det slow motion-bilder som får en oskyldig satsning att se värre ut än vad den egentligen är. Löjligt”, skriver engelske fotbollsprofilen på Twitter.

Men Danielson köper utvisningen.

– Jag har sett reprisbilderna och det ser inte alls bra ut. Hans knä viker sig ju bakåt. Domarna använde VAR och kom fram till att det var rött kort, då är det väl så, även om det just i stunden kändes lite orättvist, säger han.

Bad om ursäkt

Artem Besedin skadade sig allvarligt och efteråt var Ukraina irriterade på Danielsson. Den svenske mittbacken var därför inne i deras omklädningsrum och bad om ursäkt.

– Min intention var absolut inte att skada. Det sa jag till honom också, och att jag hoppas han återhämtar sig snabbt. Han pratade inte engelska, så deras förbundskapten fick översätta och det lät som att han (Besedin) godtog min ursäkt, säger Danielson.

Sverige förlorade matchen med 1–2 efter ett sent ukrainskt mål i förlängningen och är därmed utslaget ur EM.

Efteråt var Danielson knäckt och fick stöttas av sina lagkamrater.

– Vi har gett honom en kram, säger Sebastian Larsson.

– Vi vinner och förlorar som ett lag, säger Dejan Kulusevski.

Danielson själv:

– Det känns givetvis tungt. Jag ville vara kvar på planen och hjälpa laget. Det kändes som att vi hade ett bra läge att vinna matchen, i stället förlorade vi den. Det var absolut inte det slutet jag ville ha på mitt EM, säger han.

Sverige-Ukraina | aftonbladet

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ alla matcher live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.