Olsson om skrällen: ”Granqvist personifierar det här laget”

avLo Hägerfelth

FOTBOLL

0–0 i Milano gav VM i Ryssland för Sverige.

Efter gårdagens stora match gästade Jonas Olsson Aftonbladets morgonstudio för att snacka matchen, Granqvist och Zlatan.

– Just i dag kanske man ska visa respekt för dem i landslaget som har gjort det så bra, säger Olsson på frågan om en Zlatan-comeback.

Sverige tog sig till VM och ordet bragd har redan basunerats ut. 0–0 slutade matchen i Milano som gjorde att Sverige kvalificerade sig på det sammanlagda resultatet 1–0.

Under tisdagsmorgonen gästade därför Jonas Olsson Aftonbladets morgonstudio för att diskutera det vi i går kväll fick bevittna. Något som den före detta landslagsmittbacken själv hade förhoppningar om att skulle ske när lottningen visade Italien inför playoffet.

– Jag trodde väl så här: När man såg kvalgruppen först så tänkte man att det här blir svårt, man visste inte hur landslaget efter Zlatan skulle arta sig och så vidare. Men efter att man gått igenom kvalet och gjort några jättebra matcher mot Holland och Frankrike så kände väl alla att Italien var en uppgift som vi skulle kunna klara av. Sedan missar Italien VM för första gången på 60 år. Så det är en fantastisk bragd.

”Granqvist personifierar det här laget”

En spelare som fått extra mycket lovord är lagkaptenen Andreas Granqvist. Efter matchen bröt mittbacken ihop i såväl tårar som jubel och fick ett högt betyg av den italienska tidningen Gazzetta dello Sport.

Olsson stämde även han in i hyllningskören till Sveriges lagkapten.

– Han har varit fantastisk hela kvalet. Jag har ju spelat med honom i U21-landslaget förr och i A-landslaget också. Det har gått upp och ner, både för honom och för mig också. Det är kul att han får det erkännandet han fick i går.

Tycker du att han har tagit sig till en annan nivå sedan han fick det här ansvaret som lagkapten?

– Helt klart. Han har växt med den rollen. Jag tror också att det är skönt för Janne att få en sådan ledare direkt. Och någonstans personifierar Granqvist det här laget som landslaget har blivit.

”Janne har ju någonting”

Förbundskapten Janne Andersson har även han hyllats stort för denna framgång. En punkt där han plusats stort för är hans förmåga att höja spelare som tidigare inte hade funnits med i landslagets planer. Som att handplocka Jakob Johansson, mittfältaren som visade sig fälla avgörandet i playoff-mötet med sitt mål på Friends Arena i fredags.

Tycker du att Janne har någon typ av fingertoppskänsla utöver det vanliga när det kommer till att hitta spelare som Jakob Johansson eller det här med att välja Granqvist som lagkapten. Att han ser något som förbundskaptenen innan inte har gjort?

– Han har ju någonting, ett lugn i sig. Man ska inte glömma att det i det här kvalet har varit spelare in och ut, skador och avstängningar. Efter Zlatan visste man inte riktigt vilket ben de skulle stå på. Men Janne har haft ett lugn i sig från början, just det här med att spelare har slutat som Zlatan till exempel. Janne har inte jobbat för att övertala dem att komma tillbaka så, utan att det är bättre om vi tar in spelare som verkligen brinner för det.

”Om han är frisk tror jag han vill med”

Ett annat samtalsämne efter matchen har oundvikligen blivit Zlatan Ibrahimović medverkan i det kommande mästerskapet i Ryssland. Bland annat fick Janne Andersson frågan om han skulle försöka övertala Zlatan att följa med till Ryssland, men ville fokusera på de spelare som var med om bragden.

– Man vet ju att allting hamnar där till slut, det är alltid kul att snacka om Zlatan. Men just i dag kanske man ska visa respekt för dem i landslaget som har gjort det så bra, säger Olsson innan han analyserar situationen med Zlatan.

– Jag tror att det i alla lag handlar om att de bästa spelarna och är han frisk är det klart att han platsar i ett landslag.

Hur tror du att han tänker? Tror du han kan tänka sig att inte spela ett VM om han är frisk?

– Om han är frisk och känner att han är i form så tror jag att han vill med. Det är inte svårare än så.

Det känns som att Sverige är lite i två läger: De som tycker om det här nya kollektivet och de som inte kan tänka sig ett lag utan Zlatan.

– Men så har det alltid varit med Zlatan, han har alltid delat upp i två läger. Men jag tycker att just efter en sådan här bragdmatch så ska man hylla de som varit med hela vägen och inte ta något ifrån dem.