”Kommer göra ett museum och ställa ut sig själv och sina kollegor”

Konflikten kan tvinga Dalkurd till flytt – Uppsala inte längre ett alternativ

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

avJacob Larsson

FOTBOLL

Senast i morgon, lördag, måste Dalkurd lämna besked om var man kommer spela sina hemmamatcher 2018.

Men konflikten med Borlänge kommun ser ut att omöjliggöra spel på anrika Domnarvsvallen.

– Vi kommer inte skriva på något sjuårsavtal med kommunen, säger Dalkurds ordförande Ramazan Kizil.

– Bollen ligger hos dom, säger kommunalrådet i Borlänge, Leif Lindström (V).

Konflikten mellan Dalkurd och Borlänge kommun är minst sagt infekterad. Senast i morgon, lördag, måste klubben lämna besked till SvFF om var man kommer spela sina hemmamatcher under sejouren i allsvenskan 2018.

Men för att klubben ska spela sina matcher hemma i Borlänge måste man nå en överenskommelse med kommunen som innebär att Domnarvsvallen rustas upp så att den blir godkänd för allsvenskt spel. Något som under fredagsförmiddagen såg avlägsen ut.

”Har några timmar utöver de 400 dagar de redan haft på sig”

– Ja, det stämmer att de har ytterligare några timmar på sig, utöver de 400 dagar de redan haft på sig att tacka ja eller nej till vårat förslag, säger kommunalrådet Leif Lindström (V) till Sportbladet.

I förslaget, som innebär en miljoninvestering i Domnarsvallen, ingår att Dalkurd måste skriva på ett sjuårsavtal med kommunen som motprestation.

– Vi vill ha tillbaka pengarna för det vi investerar i, och dessutom vill vi veta om Dalkurd kommer vara kvar i kommunen eller inte, säger Lindström.

Vill inte skriva ett sjuårsavtal

Till Sportbladet har Dalkurds ordförande, Razaman Kizil, tidigare varit tydlig med att klubben inte går med på de premisserna.

– Vi kommer inte att skriva på något sjuårsavtal, har han tidigare sagt.

Dessutom menar Kizil att det är upp till kommunen om den anrika arenan ska rustas upp eller inte, och anser sig inte ha någon skyldighet till ett sjuårsavtal, något Lindström alltså menar ska ses som slags garanti på det mångmiljonbelopp som kommer satsas på projektet.

– Jag säger som jag brukar: kommunen spelar inte fotboll. Kommunen har inte gått upp i allsvenskan. Men kommunen äger en arena, som vi är villiga att rusta upp om vi får något i gengäld av Dalkurd, i det här fallet i form av ett sjuårsavtal. Bollen ligger hos Dalkurd, säger Leif Lindström.

”Kommer ställa ut sig själv och sina kollegor”

Kizil anser dock att så inte är fallet, utan menar på att man vill ha ett ja eller ett nej från kommunen. Samtidigt säger han att han ställer sig oförstående till varför man inte rustat upp Domnarvsvallen tidigare.

– Jag tror att när Leif Lindström går i pension kommer att han göra arenan till ett museum och ställa ut sig själv och sina kollegor där, har han tidigare sagt till Sportbladet.

Leif Lindström vill inte kommentera påståendet.

– Det har jag verkligen inga kommentarer. Det får stå för honom. Det är under min nivå att diskutera, säger han.

Dalkurd har tidigare öppnat för att spela sina hemmamatcher i Uppsala, men någon flytt dit är inte att tala om till nästa säsong.

– Nästa år kommer vi inte att spela i Uppsala, sa Kizil i dag till UNT.

ARTIKELN HANDLAR OM