Fotboll

– Förbundet ruinerar allt jag har byggt upp

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

24-åringen" friades i Jönköpings tingsrätt – men fälldes av svensk idrotts högsta domstol.

Ett beslut som innebär att han inte kan spela fotboll i sitt hemland dit han nu har återvänt.

Nu vill fotbollsspelaren som misstänks för matchfixning ge sin version.

– Förbundet ruinerar allt jag har byggt upp, säger "24-åringen" till Sportbladet.

Fotbollsspelaren, som varit verksam i mellanhöga divisioner i smålandsområdet, blev unik då han i höstas åtalades för matchfixning vid Jönköpings tingsrätt.

"24-åringen" friades från åtalet om grovt givande av muta, målet är överklagat till Göta hovrätt men redan i höstas stängde Svenska Fotbollförbundet av honom i två år, förbundets strängaste straff.

Nu har svensk idrotts högsta juridiska instans, Riksidrottsnämnden (RIN), fastställt SvFF:s beslut efter att "24-åringen" överklagat.

"Den slutsats som Disciplinnämnden och Riksidrottsnämnden har kommit fram till om skuld och påföljd står inte i strid med de europarättsliga eller övriga internationella bestämmelser XX har hänvisat till", skriver Rin.

Ger sin version av det inträffade

Rin:s beslut kan inte överklagas inom Sverige, och för första gången väljer "24-åringen" nu att ge sin version i medierna. Han vill inte framträda med namn på grund av familjeskäl men hälsar att han gärna möter alla beslutsfattare i ärendet på en debatt i tv.

Han berättar att han kom till Sverige från Novi Pazar, en stad i Serbien 2009 via en kusin för att provträna med Öster.

– Jag har aldrig stött på matchfixning, varken i Sverige eller utomlands, säger han.

Jönköpings tingsrätt skriver i den friande domen att de ändå finner det "övertygande" att det var du som ställde frågan till de tre spelarna i Värnamo om de var intresserade att medverka till en läggmatch mot Gais 13 september 2013?

– Jag fattar inte hur de kan säga att de är övertygade att jag var där och träffade spelarna, när inte ens alla spelare själva kunde bekräfta det. Jag har aldrig sett dem innan förutom en spelare som jag känner sedan tidigare. Honom rekommenderade jag till en utländsk agent.

Svenska Fotbollförbundet bygger den tvååriga avstängningen på just dessa möten med spelarna, och vad de säger?

– Fotbollsförbundet bara hittar på, och vill ha en anledning att stänga av mig. Jag fattar inte hur de kan bygga dessa påstående att jag träffade spelarna, då hade jag väl blivit dömd om jag hade träffat dem?

Gått till högre instans

Domen är överklagad till Göta hovrätt – hur ser du på det?

– Jag har inget att säga där, jag är oskyldig.

"24-åringen" är kritisk till att han inte tillåts spela fotboll i sitt hemland trots att han inte är dömd av det svenska rättsväsendet:

– Jag är frikänd och oskyldig tills något annat är bevisat. Förbundet har förstört nog för mig. Tack vare deras avstängning så har jag inte fått någon lön sedan september, säger han.

Återvänt hem

"24-åringen" berättar att han i vintras återvände till Serbien för att fortsätta sin fotbollskarriär i en klubb där, något som alltså inte går:

– Jag har väntat på Rin:s beslut över två månader och var övertygad om att domen skulle hävas. Därför blev jag otroligt besviken på förbundet. De ruinerar allt jag har byggt upp under de 17 år som jag hållit på med fotboll. Jag har aldrig gjort något annat än spelat fotboll. Hur ska jag nu försörja mig och min familj? undrar "24-åringen".

Han tänker fortsätta kampen för att få spela fotboll innan avstängningen hävs i september 2016:

– Jag kommer överklaga hos alla möjliga domstolar i Europa tills min avstängning hävs. För de skyller på mig och vill utse mig till syndabock. Lätt att sitta som de gör och stänga av mig och förstöra min karriär. Jag har mycket att säga men det sparar jag tills jag går ut i tv efter rättegången. Jag ställer gärna upp i ett tv-program och debatterar mot alla de som ligger bakom min avstängning, säger "24-åringen".

Och tillägger:

– Jag kan inte sluta fred med det här beslutet. Det är Stalin-fasoner, tycker han.

FOTNOT: Sportbladet har pratat direkt med "24-åringen" men för att undvika språkliga förväxlingar har frågor även ställts via mejl som översatts av en vän till "24-åringen".

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!