Tiden rinner ut för VM-premiärarenan

Publicerad:
På Arena Corinthians spelas VM-premiären mellan Kroatien och Brasilien.
Foto: TT
På Arena Corinthians spelas VM-premiären mellan Kroatien och Brasilien.

Drömmar, dödsfall och demonstrationer. VM-arenan i São Paulo symboliserar mycket mer än bara fotboll.

Men med en dag kvar till premiärmatchen är den inte färdig.

På en höjd i stadsdelen Itaquera ett par mil öster om centrala São Paulo, omgiven av vägar och låga hus, ligger Arena Corinthians. Även känd som "Itaquerão".

Snart 64 år efter finalförlusten mot Uruguay i sitt senaste hemma-VM är det här Brasilien inleder jakten på sin dröm om ett sjätte VM-guld, när "A Seleção" ställs mot Kroatien inför 61 000 åskådare i turneringens öppningsmatch.

Vid en trottoarkant i backen som slingrar sig runt arenan står två män och lägger cement där promenadvägen inte är färdig. Det vill säga lite här och lite där.

En bit längre ner står två andra män och drar kablar genom ett par hål i en låg mur.

Så här ser det ut vart blicken än söker sig. Med en VM-premiär som snart bara är timmar bort.

– Det återstår jättemycket att göra. Det blir svårt att få allt klart i tid, säger en ung säkerhetsvakt utanför arenan.

En regelrätt intervju med honom är utesluten, precis som med de flesta andra som arbetar på området. Men informella samtal räcker för att inse att få här tror att arenan blir klar i tid.

Massiva protester

Tunnelbanearbetarstrejken som lamslog megastaden São Paulo i flera dagar är avblåst – men det talas om att påbörja den igen på matchdagen. För precis som övriga VM-arenabyggen i Brasilien har "Itaquerão" kostat långt över budget, och blivit ett rött skynke för alla som deltagit i de massiva folkliga protesterna mot värdlandets skenande VM-kostnader. Pengar som stora delar av befolkningen hellre hade sett investerade i exempelvis vård, utbildning och kollektivtrafik.

Arena de São Paulo, som det internationella fotbollsförbundet Fifa vill att stadion kallas under VM, skulle ha varit klar i december. Men så inträffade en tragedi. Den 27 november i fjol kollapsade en kran och förstörde en stor del av arenans östra långsida. Två personer, 44 respektive 42 år gamla, dog i olyckan.

Bygget, som redan låg efter tidsplanen, blev än mer försenat.

Den 29 mars dog dessutom ytterligare en byggarbetare, 23 år gammal, när han föll åtta meter från en läktare.

Inte godkänd

Klubblaget Corinthians har redan spelat match här – men de provisoriska läktarna som byggs för att utöka kapaciteten under VM är inte klara. Därför har arenan inte heller kunnat godkännas.

Men även om den får grönt ljus i tid till avspark på torsdag så lär inte allt stå klart när VM-bollen börjar rulla.

– Jag tror inte det, säger en tunnhårig man i 40-årsåldern när han tar betalt för en flaska vatten i kafeterian som ligger i anslutning till arenans jättelika pressrum.

Han lägger sedlarna i en papplåda. Någon kassaapparat är inte installerad ännu.

– Det är så mycket kvar. Men publiken kommer inte att se det mesta av det som inte är klart.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN