Serie A

Pojken som tänder glöden i Lazio

Av: 

Nemrud Kurt

FOTBOLL

Ska skjuta Roma i sank

Felipe Anderson.

Så heter den brasilianske pojken som tagit Italien med storm.

I söndagens derby ska han ta Lazio i handen för att skjuta Roma i sank.

Acklimatisering. Kulturkrock. Psyke. Skador. Nerver. Det finns många ingredienser som avgör om soppan blir smaklig eller inte.

I juli 2013 presenterade Lazio en lågmäld, blyg, artig 20-åring som nästan glömt bort hur det var att stå på samma våglängd som Neymar.

Lazio försökte påminna honom. President Claudio Lotito öppnade plånboken och slängde upp 8 miljoner euro på det brasilianska bordet. Förhandlingarna var utdragna, men vill man att det smakar får det sannerligen kosta.

Men om det inte smakar? Om det bara kostar?

Acklimatisering. Kulturkrock. Psyke. Skador. Nerver.

Felipe Anderson gick från årets förväntade flipp till förödmjukade flopp.

Vill vi vara riktigt elaka kan vi kalla Anderson för förra säsongens stora symbol. Lazio låg inte ens och nosade på Champions League-plats, klubben gick kräftgång samtidigt som pånyttfödda rivalen Roma seglade mot guldkusten.

Hur en stackars liten brasse kom in i bilden? Förmodligen genom en prislapp.

Långt efter Roma

Att lägga 8 miljoner euro på en oprövad yngling snarare än en etablerad elitspelare fick Lazio-fansen att gå igång.

Det var pengar som var bortkastade, bortslösade på någonting annat än den typen av klasspelare som Roma slussat in. Kevin Strootman, Gervinho och Mehdi Benatia gjorde succé inför Stadio Olimpicos södra kurva. Felipe Anderson gjorde en assist på tretton ligamatcher inför den norra.

Lazio slutade nia. Roma tvåa. Bara en svartvit seriesuverän från Turin hindrade Francesco Totti och hans armé från att kämpa hem ligaskölden.

Rom-rivalerna spelade fotboll i samma land, men var i helt skilda världar.

Lazio behövde en ny dimension – och till slut lärde sig en brasiliansk bollbegåvning hur man dansar mot den ljusblå himlen.

Innan årets säsong drog igång mötte Anderson pressen för att förklara hur han tänkte växa med pressen.

– Vi kommer att göra en kanonsäsong. För egen del håller jag framgångsrikt på att vänja mig vid den italienska fotbollen. Och det är klart att mina tankar finns på derbyt, på just den matchen.

"Såg ut som Cristiano"

Den här säsongen har Roma alltjämt skördat poäng, men blivit något sönderlästa i planens sista tredjedel.

De dödliga sår som Gervinho sprättade upp har motståndarna sytt ihop, lekplatsen som lille Juan Iturbe ville göra till sin egen har hittills tillhört andra charmtroll. Som Felipe Anderson.

Han har dribblat och framspelat och avslutat med sådan glans att ingen saknat den italienske kantmotorn Antonio Candreva.

Plötsligt är brassen hela ligans främste fotbollsspelare, en tillbakadragen trollkarl som låter fötterna tala. Fötterna talar ju ett språk som alla förstår, de visar det som inte behöver sägas.

Anderson har varit inblandad i sju av Lazios tio senaste mål. Senast mot Sampdoria bjöd han på ett mål och två assist, och motståndartränaren Sinisa Mihajlovic var nästan lika mållös som sina mannar:

– Han såg ut som Cristiano Ronaldo. Han var matchens överlägset bäste spelare.

De italienska tidningarnas samlade snittbetyg på Andersons insats landade på 8,67. Tvåorna Higuain och Dybala fick 7,83.

"Bara på 70 procent"

Okej – om Anderson inte gillar att uttrycka sig särskilt mycket så får väl agenten Franco Zavaglia ta till orda:

– I mina ögon spelar han bara på 70 procent av sin förmåga. Han har fortfarande inte visat sin fulla potential. Vänta ett tag till så kommer ni att få se vad den här killen kan göra.

Frågan är hur länge Lazio-fansen behöver vänta. Svaret kan stavas ”söndag” och ”Derby della capitale” – där Roma och Lazio hamnar på kollisionskurs i huvudstaden.

För de som inbillar sig att stämningen knappast är lika kokande som förr räcker det med en titt på tabellen. Roma, som alltid ledda av Francesco Totti, ligger tvåa. Lazio, som aldrig tidigare anförts av Felipe Anderson, ligger trea.

Där Totti gjort över 30 derbymatcher ska den unge brassen spela sin allra första – och hela Olimpicos norra kurva står enade bakom honom.

Han har acklimatiserat sig, krossat skadebojorna, konfronterat kulturkrocken, piskat upp psyket och fått ordning på nerverna.

Nu är det honom alla hoppas på i den pulserande piazzan. Nu är det han som ska tända glöden i Lazio.

ANNONS

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More!

Extern länk från C More

Beställ här!

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Serie A

SS Lazio

Felipe Anderson

AS Roma