Målet: Sätta VM-försvaret

FOTBOLL

Viktigt test för Sverige i Algarve cup: ”Vi har tagit ett halvt steg bakåt”

Foto: ”Vi måste bli bättre” Charlotte Rohlin och det svenska försvaret kommer att ställas mot mindre vänligt sinnade anfallare än Lotta Schelin.

Algarve cup – ett viktigt test för landslaget inför VM.

I fokus är försvarsspelet och backlinjen.

– Vi har tagit ett halvt steg bakåt nästan, tycker jag, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Det är över tre månader kvar till fotbolls-VM i Kanada, men den närmaste veckan är viktig för svenska landslaget. I Algarve cup ska förbundskaptenerna Pia Sundhage och Lilie Persson lägga grunden för mästerskapet i sommar.

Försvaret är det stora f­rågetecknet. För tillfället är endast Nilla Fischer given i backlinjen.

– Nilla är Nilla, sedan handlar det om vilket par som blir bäst och det handlar ju om att de ska komplettera varandra på ett sätt som skapar trygghet. Då tänker jag både med ytterbackar och målvakt, säger Sund­hage.

– Efter de fyra matcherna hoppas jag att man känner ”det här blir allra bäst”. Vilka vi än väljer så kommer vi att ha bra alternativ, det är en angenäm utmaning.

Sundhage är inte helt nöjd med försvarsspelet i de senaste landskamperna mot Norge (3–2) och Finland (3–0).

”Det är fokus just nu”

– Vi har tagit ett halvt steg bakåt nästan tycker jag när det gäller försvaret. De målen vi släpper in mot Norge och en och annan målchans mot Finland... nja, det måste vi göra bättre, säger hon.

– Det talas mycket om ­omställningar. Men det finns även de lagen som v­äljer långa uppspel. Hur hanterar vi det? Det är ett ­fokus vi har just nu.

Hon ser fram emot Algarve cup, som startar i dag, och tycker det ska bli härligt att spela mot starkt motstånd: Tyskland, Brasilien, Kina.

– Man vill spela mot de bästa och mot olika spel­stilar, det gör att vi blir väl förberedda. Och i VM, då vi möter Nigeria, USA och Australien, blir det olika spelstilar, säger Sundhage.

– När det gäller anfallsspelet har vi ofta mycket boll. Vi skapar målchanser, men nu gäller det att göra fler mål. Vi slipar på detaljer vid inspel, inlägg och bollar snett inåt bakåt.

Schelin kan vilas

Förbundskaptenen har ofta videosamtal med spelarna, men de närmaste dagarna får hon chansen att sätta sig ned med flera spelare eller lagdelar och diskutera.

– Under de här fyra matcherna kommer vi inte prata om exakt samma saker. Men att en spelare är aktiv ger en helt annan dynamik. Du har ögonkontakt, du har olika bilder du kan visa och man sitter i en grupp. Deras samtal ger oss en bättre fotboll.

Lotta Schelin åkte på en smäll i nacken i franska cupen i helgen. Det är osäkert om Lyon-spelaren, som stod över gårdagens träning, är med mot Tyskland.

– Det finns ingen anledning att chansa på något sätt. Vi vet var vi har Lotta Schelin och vad hon b­etyder för laget, säger Sundhage.

Pias Algarve-önskningar

Att målvakten Hedvig Lindahl, som har genomgått en ­höftoperation, kommer tillbaka i gammalt slag och utmanar Carola Sörberg.

– Hon har tränat fullt och att få en bättre konkurrens på m­ålvaktssidan känns tryggt. Det har sett bra ut och det finns mer ­procent att ta av, säger Sundhage.

Bra besked från Sofia Jakobsson.

– Hon har blommat ut och börjat göra mål i både klubblaget och landslaget. Kan hon visa det under alla fyra matcherna? Kanske, kanske inte. Men får man se glimtar så betyder det väldigt mycket.

Att någon spelare i truppen överraskar henne väldigt ­positivt och försvårar framtida uttagningar. Allsvenskan är inte igång ännu, men det får gärna komma en bomb i vår.

– Det är alltid underbart med diskussionerna om vilka som är de sista spelarna att komma med till VM. De tre sista namnen kanske är här – men de kan likaväl vara i Sverige.

En stark laginsats i Algarve.

– Jag vill nästan påstå att kan vi anpassa vårt spel och dra nytta av motståndarens svagheter mot tre olika spelstilar här så kan vi göra det mot Nigeria, USA och Australien i VM också. Vi spelar ju inte på samma sätt mot Tyskland och Brasilien. Ett skickligt lag har ju förmågan att utnyttja motståndarnas svagheter, och svagheterna är olika i de här tre matcherna. Så är det också i VM.

Att Caroline Segers fina form håller i sig.

– Det vore väldigt bra för Caroline själv och för laget om hon fortsätter att spela fotboll som hon gör, jag tycker att hon är riktigt bra, såväl i anfallsspelet som i försvarsspelet.

✓ SÅ SPELAS ALGARVE CUP

Sveriges matcher

Fredag 14.30

Sverige–Brasilien

Måndag 18.30

Sverige–Kina

■ ■ Nio nationer som har kvalat in till VM till sommarens VM-turnering deltar. ­Cupen spelas mellan den 4 och 11 mars, det är 22:a gången cupen anordnas.

ARTIKELN HANDLAR OM