Malmö FF

Stjärnornas krig över – MFF-tröjan stoppas

Av: 

Patrik Brenning

Michael Wagner

FOTBOLL

”Kan förhoppningsvis lägga detta bakom oss”

Malmö FF anmäldes till Reklamombudsmannen efter att ha lagt till en andra stjärna på sin tröja 2014.

Nu har Svensk Elitfotboll (SEF), på elitklubbarnas begäran, tagit fram ett gemensamt regelverk.

– Det krävdes att vi behandlade det här väldigt seriöst, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist till Sportbladet.

Kontroversen kring Malmö FF:s andra stjärna, som markerar 20 mästerskapstitlar, rör bland annat hur SM-segraren 1982–1990 ska räknas. Säsongerna spelades då med ett SM-slutspel men MFF har ändå räknat sina tre grundseriesegrar som mästerskapstitlar trots att de inte vann slutspelet samma år.

”Togs ett beslut i går”

Efter titeln 2013 innebar det att MFF stod på 17 SM-guld, plus de tre seriesegrarna, och klubben valde då att lägga till en andra stjärna på tröjan. Något som skapade protester från andra klubbar.

Nu har de allsvenska klubbarna, genom intresseföreningen SEF, enats om ett nytt regelverk. Från och med säsongen 2016 krävs tio SM-titlar, efter Svenska fotbollförbundets definition, per stjärna på tröjan.

– Det togs ett beslut i går om att det ska gälla från 2016 som någon slags kompromiss med tanke på att det redan finns färdigtryckta tröjor, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist.

”En viktig fråga”

MFF står nu på 18 SM-titlar i den officiella räkningen och årets säsong blir därför den sista med två stjärnor – tills klubben vunnit ytterligare två SM-guld.

– Det här handlar kanske mer om prestige än något annat men uppenbarligen var det en viktig fråga, inte minst för många supportrar. Det krävdes att vi behandlade den väldigt seriöst. Nu finns det i alla fall en ligaöverenskommelse även om den får vänta till 2016. Det är beslutat och klart, och nu kan vi förhoppningsvis lägga detta ”Stjärnornas krig” bakom oss, säger Mats Enquist.

Beslutet välkomnas också av IFK Göteborg.

– Ett korrekt och bra beslut! Rätt ska vara rätt. Det är bra att de satt regler för det. Jag har egentligen inte tänkt så mycket på det men tycker att det var helt rätt, säger lagkaptenen Mattias Bjärsmyr.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Malmö FF

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö FF