Fotboll

Dråplig rensning när Guinea blev utslaget

Av: 

Jonathan Berntsson

FOTBOLL

Ghana och Elfenbenskusten vidare

Baissama Sankoh missade bollen och Guinea missar semifinal.

Mittbackens hål i luften skickade laget ur Afrikanska mästerskapen.

Ghana är vidare, likaså Elfenbenskusten.

I de två första kvartsfinalerna i Afrikanska mästerskapen skrällde det till. Kongo-Kinshasa slog ut grannen Kongo-Brazzaville efter att ha hämtat upp ett tvåmålsunderläge och hemmanationen Ekvatorialguinea besegrade Tunisien i en skandalmatch som urartade.

Tredje laget till semi var desto mer väntat. Det klart namnstarkare Ghana besegrade planenligt Guinea och ställs nu mot värdlandet.

Ghananerna vann, trots att de inte gjorde större insats. Något som inte heller går att säga om Guineas mittback Baissama Sankoh.

Allt gick fel

Christian Atsu gjorde 1–0 redan i den fjärde matchminuten och precis innan paus kom tvåan. På en minst sagt dråplig bjudning.

Guinea hade inkast djupt nere på egen planhalva. Bollen spelades sedan till Sankoh, som skulle rensa undan före framstormande anfallare.

Då gick allt fel.

22-åringen, som till vardags spelar i franska Guingamp, missade bollen helt och Kwesi Appiah kom helt ren. Han var klinisk i avslutningen.

– Det här var verkligen ett gratismål. Ett enormt felbeslut, säger Eurosports expert Rami Shaaban.

Ghana fick tryckt in ytterligare ett mål och efter 90 minuter stod det 3–0. Det avslutades med heta känslor sedan Guinea-målvakten Naby Yattara sparkade ner en fri Asamoah Gyan.

Bony blev tvåmålsskytt

I den andra semifinalen spelar Kongo-Kinshasa mot Elfenbenskusten.

I gigantmötet med Algeriet blev det vinst för "Elefanterna". Stor hjälte blev Wilfried Bony, Manchester Citys storvärvning under januari, med två mål. På övertid fastställde Gervinho slutresultatet till 3–1.

Det öppnar för en drömfinal mellan Elfenbenskusten och Ghana.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!