Silly Season Fotboll

Januaris dyraste köp – på deadline day

Av: 

Nemrud Kurt

Samuel Abrahamsson

FOTBOLL

Torres, Hernanes och Afonso

Fernando Torres skickade ena skaran mot ett rött helvete och den andra mot en blå himmel.

Hans övergång är den dyraste någonsin i januaris deadline day – men det finns fler.

Här listar vi tio av dem. Från Premier League. Från Serie A. Från La Liga. Från...

1. Fernando Torres

50 miljoner pund

Liverpool till Chelsea (2011)

Kommentar: Den omtalade övergången som gick via helikoptrar, bilar, skärseldar, ett rött helvete och en blå himmel. Fernando Torres skulle bli Chelseas nya nummer nio, lämna det Liverpool där han exploderat och målmassakrerat.

Tiden på Stamford Bridge gick inte som den skulle sett till det personliga facitet, men visst hann Torres vinna Champions League.
 

2. Andy Carroll

35 miljoner pund

Newcastle till Liverpool (2011)

Kommentar: Torres-pengarna som trillade in möjliggjorde en övergång på annan front för Liverpool. Ut gick alltså spanjoren – in kom en bredaxlad, nickstark jätte vid namn Andy Carroll.

Han skulle bli kung i Anfields luftrum och plocka upp den fallna forwardsmanteln som Torres skakat av sig. Det blev inte riktigt så – men å andra sidan fanns en annan anfallare som levererade för ”The Reds”.

3. Willian

35 miljoner pund

Shakhtar Donetsk till Anzhi Makhachkala (2013)

Kommentar: Alla minns nog kaoset sommaren 2013 när brassen först i stort sett var klar för Liverpool, men där Tottenham gick in och snodde honom från ingenstans. När han sedan var på läkarundersökningen hos Spurs ringde José Mourinho och tog honom till Chelsea i stället.

Men på deadline day samma år chockade nyrika Anzhi Makhachkala alla när de gick in och betalade 35 miljoner pund mitt framför ögonen på alla stortklubbar till Shakhtar Donetsk.

4. Luis Suarez

22,8 miljoner pund

Ajax till Liverpool (2011)

Kommentar: När Luis Suarez var ung blev han fotbollsspelare för att kunna ta sig över Atlanten och återförenas med sin första kärlek. I dag är han gift med sin Sofia – och blev så där dubbelt belönad av högre makter i och med att avsikten var så god.

Från Ajax-striker till Liverpool-raket – numera en del av Barcelona-trion – och en etablerad stjärna som delar världen i två läger.

5. David Luiz

21,3 miljoner pund

Benfica till Chelsea (2011)

Kommentar: Vissa skulle säga att det är en skymf att David Luiz är med i 2014 års världselva, framför allt efter den kollektiva kollapsen vars stormöga han stod i när Tyskland vann VM-semifinalen med 1-7.

Andra menar att Chelsea ändå njöt ordentligt av brassens tjänster – och så skeppades han ju iväg för en ännu större summa än vad han slussades in för.

6. Hernanes

15,8 miljoner pund

Lazio till Inter (2014)

Kommentar: Den offensive mittfältaren grät när han lämnade Rom och Lazio. Inte för att han var missnöjd med sin nya klubb Inter, utan för att han skulle sakna fansen och klubben så mycket efter sina 3,5 år där.

Nu – ett år efter flytten – har han fortfarande inte slagit igenom fullt ut i Milanoklubben och har stundtals haft svårt att ta en plats i startelvan.

7. Andrey Arshavin

15 miljoner pund

Zenit till Arsenal (2009)

Kommentar: Robert Perlskog var förstummad. Ryssland hade precis svept undan Nederländerna i EM-kvartsfinalen, och den svenske kommentatorn konstaterade enkelt: ”Störst av alla – den lilla tsaren, Andrey Arshavin”.

Olyckligt nog lämnade Arsenal-Arshavin egentligen bara två avtryck: fyrlingen mot Liverpool och målet mot Barcelona. Ännu olyckligare är att han kunde betydligt mer än så.

8. Chris Samba

12,5 miljoner pund

Anzhi till QPR (2013)

Kommentar: Värvades för att ersätta Ryan Nelsen i försvaret, men prislappen var så dyra att ett derby mot Fulham i april skapade kaos. Christopher Sambas belackare menade att han inte var värd den stora summa som QPR lagt på honom, och det var förståeligt då den slog transferrekord utan att han presterade.

Efter 10 spelade matcher återvände Samba till Ryssland.

QPR åkte ur Premier League.

9. Afonso Alves

12,5 miljoner pund

Heerenveen till Middlesbrough (2008)

Kommentar: Artisten från Allsvenskan utmanade Francesco Totti in i det sista när säsongen 2006/07 led mot sitt slut. Guldskon skulle bli hans – men italienaren drog det längsta strået.

Året därpå signade Afonso Alves för Middlesbrough efter att ha gjort totalt 45 mål på 38 matcher för Heerenveen. Rekordsumman på 12,5 miljoner pund var… ja, rekordhög.

10. Robbie Keane

12 miljoner pund

Liverpool till Tottenham (2009)

Kommentar: Nu var ju övergången till Liverpool bara halvåret tidigare faktiskt dyrare (19 miljoner pund), men den genomfördes inte på deadline day. Det gjorde den här.

Robbie Keane lämnade Anfield efter fem mål på 19 matcher, och återvände till White Hart Lane för att krita på ett kontrakt som sträckte sig över 4,5 år. Irländaren själv menade att hans flytt till Liverpool varit ett snedsteg i karriären.

Fotnot: Vi har använt oss av pund med Transfermarkt som utgångspunkt.

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Silly Season Fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Silly Season Fotboll

Fernando Torres

Liverpool FC

Chelsea FC