Allsvenskan i fotboll

Publiksiffrorna oroar Sef

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

”Det är ett svårt år – mycket jobb återstår”

Den negativa publikutvecklingen oroar Svensk elitfotboll (Sef).

Vd:n Mats Enquist tycker ändå att svensk fotboll mår ”relativt bra”.

– Det är ett svårt år rent ­publikt, det är bara att konstatera, säger han.

Mats Enquist ser flera olika orsaker till publiktappet men vill egentligen inte skylla på något.

– Vi kan skylla på VM, omväxlande på värmerekord och på regn samt på den trista allsvenska starten i Helsingborg. Men att skylla på yttre omständigheter hjälper föga. Se till exempel på det arbete Hammarby gjort i år. Det går att med olika medel skapa ett ännu starkare intresse för fotbollen, för laget och för enskilda matcher. Mycket jobb återstår innan både ligan och alla föreningar arbetar optimalt och dessutom har rätt kunskap och verktyg för detta, ­säger Sef-vd:n.

”Extremt tufft mål”

Vad gäller intäkterna för allsvenskan och superettan som ska fördubblas från 280 miljoner kronor 2011 till 560 miljoner 2017 ­ligger de i år på 320 miljoner.

– Det är ett extremt tufft mål, men vi arbetar för att nå det. Vår övertygelse är att det är möjligt men det kommer krävas mycket jobb av alla – inte bara på liganivån.

”Vi är på god väg”

– Vi har säkrat en betydande ökning från och med 2016 bland annat i det nya mediaavtalet. Om klubbarna bestämmer sig för att fullfölja satsningarna på ny digital plattform skall det givetvis generera ytterligare intäkter. Så vi är på god väg.

Hur ser du på de många spelarförsäljningarna i sommar? Är det rätt väg för att nå era mål?

– Spelarförsäljningar är inte en väg till målet, det är däremot en realitet i dagens fotboll. En väg till målet är snarare att skapa förutsättningar för att spelarna stannar längre hos oss innan de går vidare. Då hinner de utvecklas i vår egen liga till en nivå som gör att de rekryteras till bättre positioner i starkare lag och starkare ligor när de väl är redo att ta steget ut i Europa. Det är bättre både sportsligt och ekonomiskt, säger Mats Enquist.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Svensk elitfotboll