Allsvenska klubben anklagas för vuxenmobbning

Ledare i Sirius frös ut målvakten Benny Lekström

avFrida Fagerlund

Foto: Paul Madej / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Benny Lekström, i dag i Hammarby.

Benny Lekström utsattes för ”vuxenmobbning” under sin tid i IK Sirius.

Det uppger flera källor som Fotbollskanalen har varit i kontakt med.

– Det var perioder då jag mådde jävligt dåligt i Sirius, säger Lekström till sajten.

– Att vi skulle ägna åt oss vuxenmobbning är definitivt väldigt, väldigt fel, svarar tränaren Kim Bergstrand.

Tidigare i höst kunde Sportbladet avslöja att flera spelare i BP anklagade tränaren Luis Pimenta för mobbning, bestraffningar och ett ledarskap som präglades av pennalism och sexism. Det ledde sedermera till Pimentas avgång.

Nu rapporterar Fotbollskanalen om en annan händelse som involverar Benny Lekström. I december 2015 anlände målvakten till IK Sirius, som då låg i superettan, där han fick ett kontrakt över två år.

Det blev en betydligt kortare sejour än så. Redan våren 2017 lämnade Lekström klubben, och anledningen uppges vara hur han blev bemött av framför allt tränaren Kim Bergstrand.

”Alla visste om det”

En källa säger till Fotbollskanalen att ledarstaben ville frysa ut målvakten och beskriver det som ”vuxenmobbning”. Med målvakterna Joshua Wicks och Lukas Jonsson i truppen var inte Lekström behövd.

– Det var väldigt jobbigt för oss att se på. Vi hade en del möten med både tränarna och även med Michael (Lundgren) som var klubbchef och Ove (Sjöblom, ordförande) som var högsta hönset där vi gick igenom vad vi tyckte om behandlingen. Alla visste om det, hela vägen upp. Men ändå så gjordes det ingenting åt det i själva behandlingen av Benny, säger en annan källa.

Magnus Erlingmark, generalsekreterare för Spelarföreningen, bekräftar för sajten att han var inkopplad i fallet tillsammans med fackförbundet Unionen. Han säger att grundproblematiken låg i att Lekström inte gavs samma möjligheter som andra spelare.

Benny Lekström själv kommenterar händelsen för Fotbollskanalen på följande sätt:

– Jag har tystnadsplikt så jag kan inte säga så mycket om detaljerna kring det här. Men det var perioder då jag mådde jävligt dåligt i Sirius. Lagkamraterna var dock fantastiska mot mig och de kan vara stolta. Den lagsammanhållningen vi hade då var den bästa jag varit med om.

Bergstrand: ”Väldigt fel”

Kim Bergstrand delar inte alls den bild som målats fram av situationen. Tränaren säger att han har full förståelse för att Lekström mådde dåligt eftersom han inte var önskvärd, men förnekar att det skulle ha handlat om mobbning.

– Jag kommer inte att gå i polemik men att vi skulle ägna åt oss vuxenmobbning är definitivt väldigt, väldigt fel. Vi var inte eniga om vissa saker och ting, men därifrån till mobbning är det väldigt, väldigt långt och det finns alltid två sidor av ett mynt. Det var ingen bra situation, definitivt inte, säger Bergstrand till Fotbollskanalen.

ARTIKELN HANDLAR OM