Peter Swärdh får sparken

FOTBOLL

"Jag blev överraskad när jag fick beskedet"

Fiaskostarten i allsvenskan blev för mycket för Helsingborgs styrelse.

HIF:s tränare Peter Swärdh, 41, har fått sparken med omedelbar verkan.

Orsaken är de svaga resultaten i säsongsupptakten.

Ny tränare blir förre stjärnanfallaren Hans Eklund.

– I den här branschen får man räkna med att sådant här kan hända och därmed försöka vara beredd på det. Men jag måste säga att jag blev överraskad när jag fick beskedet sent på torsdagen, säger Swärdh till TT.

– Visst har det varit både turbulent och jobbigt på sistone, framförallt då med supportrar som krävt min avgång, men jag hade nog trott att jag skulle få fortsätta.

HIF skriver i ett pressmeddelande: "Anledningen är det svaga resultat som laget levererat under vårsäsongen. HIF har en hög målsättning att vara bland de fyra främsta i Allsvenskan för att bland annat kvalificera sig till Royal League till hösten.

Styrelsen upplever att förutsättningarna för Peter Swärdh att uppnå de uppsatta målsättningarna inte längre finns och väljer därför att tillsätta en ny tränare".

Ungdomstränare tar över

Hans Eklund blir Helsingborgs IF:s nye tränare. Eklund skall tills vidare lotsa laget genom vårens avslutande matcher i Allsvenskan och Svenska Cupen. Hans Eklund, som tills nu har tränat HIF:s tipselitlag, har själv sjutton allsvenska säsonger bakom sig i Öster och HIF. Dessutom har han varit proffs i tre olika länder, Danmark, Schweiz och Kina.

- Med Hans Eklund får vi en duktig tränare med en riktig vinnarskalle, säger Sten-Inge Fredin, ordförande i HIF i ett pressmeddelande. Det är en naturligtvis en stor utmaning som laget står inför att vända utvecklingen, men Eklund har allt vårt stöd.

Spelarna fick veta att de fått en ny tränare först timmen innan fredagens lätta förmiddagsträning.

– Måste säga att det var både väntat och nödvändigt. Vi behöver en tränare med tuffare attityd. Om vi får det med Eklund vet jag inte. Jag kan inte annat än bara hoppas, säger Daniel Andersson, målvakt och lagkapten i HIF.

Jörgen Källström

ARTIKELN HANDLAR OM