Segersäker Svennis slår tillbaka mot kritiken: Allt handlar om att vinna

Foto: Optimist Sven-Göran Eriksson har fått utstå kritikstormar gång på gång under VM – trots de engelska segrarna. Nu slår han tillbaka och lovar seger mot Portugal i kvarten.
FOTBOLL

BADEN-BADEN

Sven-Göran Eriksson, 57, börjar bli trött på tjatet om att England spelar ”tråkig fotboll utan passion och fantasi”.

– Titta på lag som Ghana, Elfenbenskusten, Holland och Spanien ... de har alla spelat underbar fotboll i VM. Men var är de nu? De är hemma och tittar på tv!

England möter Portugal i kvartsfinal på lördag, vilket kan vara Svennis allra sista match som engelsk förbundskapten.

Men svensken vägrar att ens nudda vid den tanken. Han slog an en mycket positiv ton i sitt möte med de engelska krönikörerna efter den officiella presskonferensen i går.

De frågor han fick utgick från att England spelar under sin förmåga, att laget fortfarande är taktiskt förvirrat – och att Svennis borde vara frustrerad över illa det ser ut på planen.

Fantastisk möjlighet

– Men jag är inte alls frustrerad, sa han. Vi är kvar i turneringen och det är allt som räknas. Det är många lag som spelat tjusig fotboll och åkt ut. Allt handlar om att vinna, och egentligen struntar jag i om det är vackert eller inte.

– Vi kommer att slå Portugal, jag är säker på det, och sen är vi i semifinal. Sen kan allt hända. Det här är en fantastisk möjlighet för oss.

Men både vi och fansen är förvirrade. Vi går in i en kvartsfinal och ingen vet hur England ska spela.

– Jo, JAG gör ju det. Jag har det fullständigt klart för mig. Och det är väl bara bra om alla andra grubblar? Tidigare har ni alltid sagt att jag varit så förutsägbar och saknat en plan B. Nu när det finns en plan B så är tydligen inte det bra heller. Hur ska ni ha det?

Det finns en färdig idé, alltså?

– Naturligtvis. Vad trodde ni? Att vi coacher bara säger ”lycka till” och skickar ut spelarna på planen? Varje minut vi är tillsammans vet vi exakt vad vi ska göra.

Nu är det du mot Scolari igen, mannen som slagit ut dig i två raka turneringar.

– Så ser jag det inte alls. Det är England mot Portugal. Ingen personlig match mellan mig och honom.

Är Scolari bäst i världen?

– Han är bra, absolut en av de bästa.

  Han har ett annat kroppsspråk än du. Du blir aldrig arg.

– Nej, jag har agerat på samma sätt i 30 år och tänker inte ändra mig nu. Om jag inte blir arg när jag sitter med er, hur ska jag då kunna bli arg i andra sammanhang? Om Scolari satt här i min position skulle han kanske kasta ut er allihop.

Tror på ödet

Tycker du han skulle ha tagit jobbet i England efter dig?

– Please! Det kan jag inte kommentera. Jag har tre matcher kvar och sen är det slut, sen säger jag ”good luck” och tar farväl.

Hur viktig är den här kvartsfinalen för dig personligen?

– Jag kanske aldrig får en liknande chans igen. Men det handlar inte så mycket om mig, utan om England.

Framför oss ligger en rad av gamla ärkerivaler – Portugal, kanske Brasilien, kanske Tyskland eller Argentina i en final. Det ser svårt ut.

– Det blir naturligtvis svårare för varje omgång. Men det kan bli spektakulära matcher och mycket historia för er att skriva om. Och visst vore det väl fantastiskt om vi kunde slå just de här lagen och vinna VM!

Tror du på ödet?

– Ja, det gör jag absolut. Men man måste ge ödet en knuff i rätt riktning genom att alltid komma väl preparerad.

Kommer du att vara nervös på lördag?

– Jag blir aldrig nervös, möjligen lite spänd. Matchdagen kan bli så lång med en massa dödtid innan kick off, man bara sitter där och dricker te och väntar på att det hela ska börja.

Skulle det vara acceptabelt för dig att vinna VM utan att en enda gång spela riktigt stor fotboll?

– För att vinna VM är jag beredd att ta till vilka taktiska metoder som helst. Om det betyder att vi blir beskyllda för att spela tråkig fotboll, så ... kom igen bara, vem bryr sig?

Peter Wennman