Festen kom av sig

FOTBOLL

Svenskt antiklimax i premiären mot Trinidad & Tobago

DORTMUND.

Westfalen-stadion badade i gult och blått ­ och kvällen den 10 juni skulle bli en svensk VM-fest.

Det blev ingen fest.

Det blev 0–0.

– Vi gjorde en bra match, men hade inte tillräckligt bra avslutningar. Det är klart det är en besvikelse, säger svenske förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

En efter en släntrade de svenska spelarna av mäktiga Westfalenstadion; med böjda huvuden, rejält besvikna efter 0–0 i öppningsmatchen mot Trinidad och Tobago.

En premiär som skulle ha blivit en svensk målfest, tre poäng och en perfekt start på Tysklands-äventyret hade förvandlats till 0–0 – och en massa, tidiga problem.

Sverige ägde boll....

Sverige skapade chanser....

Sverige förvaltade dem...inte.

– Det var inte så många leenden i omklädningsrummet direkt efter matchen. Vi skapade många bra chanser, men sån är fotbollen ibland, säger Lagerbäck.

Sverige ägde den första halvleken med stort bollinnehav, mot ett Trinidad som tidigt blev statiskt med hela laget rejält tillbakadraget och defensivt inriktat. Chanser skapades, med fyra, fem högkvalitativa lägen.

Flera bra chanser

Allra vassast:

Zlatans högerinspel mot Henke i den 22:a minuten. ”Ibra” höll i bollen länge och väntade på att Henrik Larsson skulle komma i rätt position i straffområdet. ”Henke” var millimetrar från att få foten på bollen och kunna skarva in ett ledningsmål.

Henkes språngnick i den 38:e. Fredrik Ljungberg sprang hål i Trinidad-defensiven och hittade in med ett hårt skruvat inlägg i straffområdet – där Henke kastade sig fram och drog en hård nick halvmetern över ribban.

”Chippens” distansskot i den 40:e minuten. Christian Wilhelmsson drog till direkt efter att bollen släppts tillbaka. Skottet höll på att gå i en båge över Hislop, som i sista sekunden kunde boxa ut till hörna.

Zlatans tunga skott i 42:a. Ibrahimovic tog ned en förlupen boll i utkanten av straffområdet, manövrerade sig till läge och sköt direkt på volley. Skottet gick hårt och lågt mot Hislops bortre stolpe, men målvakten sträckte ut rejält med en stark reflexparad.

Sverige hade emellanåt svårt att driva upp tempot och fastnade med bollen för djupt ned i banan, en offensiv som även försvårades av att ytterbackarna inte kom med upp när lägen bjöds.

Dwight York – den förre Manchester United-anfallsstjärnan – hittade även direkt rätt i sin nya roll som defensiv mittfältare och kunde med sin spelintelligens täcka bort ytor och stänga svenska kombinationer.

En man mer – i 45 minuter

Utvisningen på Avery John i den 46:e minuten – efter den andra grova kapningen på Christian Wilhelmsson – ökade det svenska bollinnehavet ännu mer och chanser fortsatte att produceras.

– Dom försvarade sig riktigt bra matchen igenom, analyserade Lagerbäck.

I den 62:a minuten – efter att Cornell Glen fått svenska fotbollsfans

att kallsvettas med sitt ribbskott bakom Rami Shaaban – försökte Lasse Lagerbäck att spetsa offensiven än mer. Förbundskaptenen tog ut Anders Svensson och satte in Marcus Allbäck som forward, med Henrik Larsson tillbakadragen som offensiv mittfältare. Tio minuter före slutet fortsatte försöken att få hål på Trinidad:

Dubbelbytet i den 79:e minuten gav Kim Källström (ut Tobias Linderoth) och Mattias Jonson (ut Christian Wilhelmsson) chansen att förändra 0–0-läget.

Allbäck var närmast.

I natt kommer anfallaren att älta läget i den 79:e minuten där bollen snabbt förflyttats mellan Zlatan och Henke, och där Allbäck plötsligt blivit fri med Hislop.

Skottet träffade den utrusande målvakten i magen.

Zlatan bjöds också en sista jättechans, men vinkelskottet minuterna före full tid hittade inte in vid bortre stolpen.

0–0, och en poäng, försvårade direkt chanserna till avancemang.

– Vi måste vinna en match, kanske båda för att gå vidare, säger Lagerbäck.

Fakta: Svenska idrottsfiaskon genom tiderna

Bara 0–0 mot Trinidad och Tobago i VM-premiären var ett svenskt praktfiasko.

Här är några andra misslyckanden från svensk idrottshistoria: