”Jag kommer kyssa Zlatan”

FOTBOLL

Beenhakkers kärleksförklaring till svensken

1 av 2 | Foto: SPARK I RUMPAN Leo Beenhakker gillar Zlatan och önskar honom lycka till i morgon kväll. "Jag ska sparka honom i rumpan och sedan ska jag ge honom en kyss", säger han om mötet.

BREMEN-ROTENBURG. Det må vara en VM-premiär, Sverige mot Trinidad och Tobago.

Det är också ett ömsint återseende.

- Jag ska sparka och kyssa honom. Jag älskar Zlatan, säger Leo Beenhakker, 63.

Det går inte att ta miste på värmen i rösten hos Trinidad och Tobagos holländske förbundskapten.

Efter att ha showat inför världspressen i 45 minuter är Beenhakker på strålande humör när han samtalar med Sportbladet i ytterligare ett par minuter.

Ämnet är omöjligt att undvika.

Vad säger du till Zlatan om ni träffas på planen vid uppvärmningen?

- Först så ska jag sparka honom i rumpan. Sedan kommer jag ge honom honom en stor kyss. Jag kommer önska honom lycka till i matchen, i den fortsatta karriären och i livet - för jag älskar den killen, säger Beenhakker.

Upptäckte talangen

2001 upptäckte Leo Beenhakker, då teknisk direktör i Ajax, Zlatan i samband med Malmö FF:s läger i La Manga. Beenhakker öppnade Ajax plånbok rejält och vann kapplöpningen om talangen från Rosengård.

- Zlatan är en av de största talanger jag jobbat med. Men det är svårt att gradera dem. Jag har ju haft turen att jobba med van Basten, Gullit och Butrageño också.

Ajax rekordköp för 82 miljoner kronor satte inte bara stor press på Zlatan, en del menade att Beenhakker var galen. De två svetsades samman.

- Zlatan hade sina problem, precis som många andra unga män. Men han visade vilken karaktär han har och överlevde inom fotbollen och gjorde succé sedan.

Vid den svenska presskonferensen i går fick Zlatan flera frågor om sin relation till Leo Beenhakker.

- Han var mer som en vän än en sportchef. Jag fick omedelbart bra kontakt med honom. Han var den jag pratade mest med när det var svårt, säger Zlatan och fortsätter:

- Leo gav mig stort förtroende när jag kom. När han försvann från Ajax var det en stor förlust för Ajax och för laget eftersom alla gillade honom.

Saknar stunderna med Zlatan

2003 lämnade Beenhakker direktörsjobbet och återvände till tränar-yrket. 2005 tog han över som förbundskapten för Trinidad och Tobago.

- Jag saknar vissa stunder med Zlatan. Jag gillar spelare med en stark personlighet, killar som är så kallade svåra att ha att göra med, säger han.

- Det är de spelarna som har modet att gå sin egen väg, att göra det lilla extra - vinnare, säger Leo Beenhakker.

I morgon kvälls ställs han och Zlatan mot varandra som motståndare.

Zlatan ser fram mot återseendet.

- Det är VM-premiär och han är med Trinidad och jag med Sverige. Jag har inte träffat honom på länge. Det blir speciellt.

Michael Wagner