”Han skulle platsa här”

FOTBOLL

Brassestjärnan hyllar Ljungberg

KÖNIGSTEIN

Bra som en brasse?

Ja, hade bara Fredrik Ljungberg haft ett annat pass hade han platsat i världens bästa lag.

- Han hade haft en väldigt bra chans, säger Gilberto Silva till Sportbladet.

Foto: Bättre än 2002 Blågults superswede Fredrik Ljungberg hyllas av brassen Gilberto Silva. Silva menar att Freddie skulle platsa i Brasilien. "Freddie är en fantastisk spelare," säger han.

Gilberto Silva, 29, vet vad som krävs för att bli bäst i världen.

För fyra år sedan spelade han i varje match på Brasiliens triumfväg till VM-bucklan. Han var spelaren som - enligt det brasilianska magasinet Veja - "bar pianot som Ronaldo och Rivaldo spelade sina låtar på".

Och sedan skrev han på för Arsenal.

Följt svenskens väg

Under de fyra år han tillhört Londonklubben har han lärt känna Fredrik Ljungberg väldigt väl.

Han har kunnat följa svenskens väg från ungt yrväder till erfaren lagpappa - och en pianobärare känner ju alltid igen en annan pianobärare.

- Vi har haft väldigt många unga spelare, i synnerhet den senaste säsongen. Då måste mer erfarna spelare som Freddie och jag själv ta mer ansvar för att hjälpa dem. Det är inget problem - utan sånt som vi gillar, säger Gilberto Silva till Sportbladet.

Hur ser du på hans roll i VM?

- Han har fortsatt i samma spår och gjort ett väldigt, väldigt bra jobb för Arsenal. Han vill göra detsamma med Sverige, jag vet att han vill göra sitt bästa för att hjälpa Sverige.

Pratade ni mycket om VM under våren?

- Ja, naturligtvis. Vi pratade om olika lag, olika spelare, svårigheter man kan stöta på, allt möjligt.

När Gilberto Silva kom till Arsenal var Fredrik Ljungberg hetare än någonsin.

Svenskens telepatiska samarbete med Dennis Bergkamp gjorde att han gjorde mål i nästan varje match och för Gunners-fansen är Ljungberg än i dag symbolen för Dubbelvinnarna från 2002.

Mindre spektakulär

Den här säsongen har "Ljungan" varit betydligt mindre spektakulär - och bara gjort ett enda ligamål - men Gilberto Silva menar ändå att han är en bättre spelare i dag än han var för fyra år sedan:

- Ja. Självklart.

Och om han var brasse - skulle han då platsa i ert VM-lag?

- För att vara ärlig, ja, han hade haft en väldigt bra chans. Du ser ju själv, det är inte lätt att slå sig in, men Freddie är en fantastisk spelare och jag beundrar honom verkligen.

Erik Niva