74 döda när match slutade i katastrof

avPatrik Brenning

Stormade planen – spelarna flydde för sina liv

1 av 12

74 personer dog och tusentalet skadades när en fotbollsmatch i egyptiska Port Said urartade på onsdagen, uppger AFP.

Al-Masry slog Al-Alhy med 3-1 varpå supportrar till Al-Masry stormade planen.

– Folk har dött och vi ser lik nu, säger Ahly-spelaren Mohamed Barakat.

Al-Masry slog Al-Alhy, Egyptens bästa lag, med 3-1 i en jätteskräll. Då urartade allt fullständigt.

Enligt AP stormades planen av horder med människor vilket slutande i en fullständig katastrof. Enligt nyhetsbyrån AFP har 74 människor hittills dött, flera av dem vakter, och omkring 1000 personer skadats.

Lokala läkare säger att ambulanser under kvällen fortfarande anlände med skadade människor. Flera av de omkomna avled av knivhugg men de flesta ska trampats eller kvävts till döds i kaoset.

”Ingen som skyddar oss”

En säkerhetsvakt och en sjukvårdare säger till AP att supportrar till hemmalaget Al-Masry stormade planen. De talade under krav på anonymitet.

Fansen ska sedan ha jagat Alhy-spelare och personal vid sidan av planen. Ahly-spelare låste i panik in sig i omklädningsrummet och ringde själva polis.

På TV-bilder syns hur massorna jagar spelarna in i omklädningsrummen. De ska även ha kastat stenar, pyrotekniska pjäser och flaskor mot andra supportrar.

– Folk har dött och vi ser lik nu, säger Ahly-spelaren Mohamed Barakat i ett telefonsamtal till klubbens kanal, enligt tidningen Ahram, skriver TT.

– Det finns inga säkerhetsstyrkor eller militärpersonal som skyddar oss.

Egyptisk militär skickade senare helikoptrar för att rädda Ahlys spelare ur kaoset.

Annan stadion i brand

Kort efter tragedin avbröts en annan match i Egypten, på Cairo Stadium, mellan Al Ismailiya och Zamalek av respekt för de omkomna i katastrofen. Det ledde till ytterligare våld.

Stalig TV visar, enligt AP, hur delar av arenan satts i brand av besvikna åskådare. Enligt TV-presentatören en aktion från Zamalek-fans i protest mot att matchen ställdes in.

Det egyptiska fotbollsförbundet har nu skjutit upp alla kommande matcher på obestämd tid och biträdande hälsoministern kallar tragedin för "största katastrofen i Egyptens fotbollshistoria", skriver TT.