Herrlandslaget i fotboll

”Bättre i andra”

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

Zlatan utbytt i paus – Elmander: ”Det var stor skillnad”

LONDON. Det är gåtan som ingen blir klok på.

0–1 mot England var ytterligare en mållös svensk insats där samarbetet mellan Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander hackade.

Zlatan byttes ut i paus, efteråt sa Elmander:

– Det fungerade bättre i andra halvlek.

Precis som mot Danmark (0–2) valde förbundskapten Erik Hamrén att starta med Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander på topp. Och precis som mot Danmark hade anfallsduon svårt att skapa målchanser. Elmander hade en hörnnick i burgaveln, Ibrahimovic ett par skott som antingen gick över, utanför eller styrdes till hörna.

Mycket mer var det inte.

I paus byttes Zlatan ut och ersattes av Ola Toivonen men resultatet från första halvlek, 1–0 till England, stod sig matchen ut.

Zlatan skyndade iväg

Efteråt stannade Zlatan aldrig i den mixade zonen utan lagkaptenens enda kommentar var ”Jag ska med ett flyg” då ett privatplan väntade på att ta honom och Andreas Granqvist till Italien.

Johan Elmander hade mer att säga.

– Det var bättre spel i andra halvlek. Vi tog flera steg upp jämfört med Danmarksmatchen. Det var stor skillnad, framför allt i andra halvlek. Då spelade vi en roligare fotboll, vi fick upp bollen, höll i bollen och emellanåt var det riktigt fina kombinationer.

Det är en viss laddning i det uttalandet i och med att du spelade med Zlatan i första halvlek och Ola Toivonen i andra?

– Ja, men jag vet inte om det var bytena eller om det var att vi flyttade upp spelet och pressade högre. Det var också en skillnad. Om vi gjort det i första halvlek hade det kanske inte hade spelat någon roll vilka som spelade?

Hur ser du på ditt och Zlatans samarbete?

– Ja...första halvlek, det var som mot Danmark, det funkade inte klockrent, det gjorde det inte. Emellanåt hittade vi varandra, emellanåt hittade vi varandra inte. Det är inte perfekt, det ska jag inte säga.

”Erik som bestämmer”

Vad tror du om att fortsättningsvis spela Zlatan i din roll (nummer tio) och dig längst fram som spets?

– Jag vet inte. Vill förbundskaptenen testa det så okej, då kör vi på det. Det är Erik som bestämmer. Det är ingen hemlighet att jag helst vill spela där. Men det vill ju Zlatan också och han är en otroligt duktig fotbollsspelare, säger Johan Elmander.

Erik Hamrén fick frågan varför Zlatan inte var mer delaktig i spelet:

– Det handlar om anfallsspelet som helhet. Vi mötte bra motstånd, vi hade inte riktigt kvaliteterna. Sedan ska man komma ihåg att första halvlek är ofta mer tajt, mer kamp, mer krig. Andra halvlek brukar öppna upp sig. Det kanske hade varit bättre att spela Zlatan i andra halvlek när spelarna är tröttare, funderar förbundskaptenen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dyra lån och sänk din månadskostnad - Ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll